Adoptieproblematiek

Adoptieproblematiek jongen op bank

Adoptieproblematiek kan voorkomen bij kinderen die geadopteerd zijn. De problemen komen tot uiting in de jeugd of op volwassen leeftijd. Het kan gaan om verschillende problemen, zoals mentale klachten, een laag zelfbeeld, loyaliteitsconflicten of hechtingsproblematiek. Wat is adoptieproblematiek en welke problemen, kenmerken en symptomen horen daar bij?

Wat is adoptieproblematiek

Adoptieproblematiek staat voor de problemen die kunnen ontstaan bij kinderen die geadopteerd zijn. De problematiek ontstaat vaak in de ontwikkeling van het kind. De problemen kunnen zowel op jonge als latere leeftijd naar buiten komen. Bijvoorbeeld omdat sommige geadopteerde kinderen onbeantwoorde vragen hebben over hun afkomst, het land van herkomst of hun biologische familie. Dit kan diverse psychische klachten veroorzaken.

Veel voorkomende psychische problemen bij adoptiekinderen

Veelvoorkomende problemen rondom de adoptie zijn moeilijkheden met de hechting. Mogelijk omdat adoptiekinderen de geborgenheid en veiligheid van de ouders hebben moeten missen in de eerste levensfase. Dit kan hechtingsproblemen veroorzaken. Ook problemen op het gebied van het zelfbeeld en de identiteit komen vaak voor na adoptie.

Loyaliteitsconflicten

Als kind ben je je ouders van nature dankbaar. Dit wordt ook wel loyaliteit genoemd. Geadopteerde kinderen ondervinden vaak een tweestrijd. Ze willen loyaal zijn aan de adoptieouders, maar ook aan de biologische familie. Op zijn beurt kan dit zorgen voor hechtingsproblemen, maar ook voor psychische klachten door een schuldgevoel.

  • ^

    Boosheid en gedragsproblemen

  • ^

    Afstandelijkheid

  • ^

    Emotieloosheid tegen adoptieouders

  • ^

    Gebrek aan mentale balans

Zelfbeeld en identiteit

Ook problemen met de identiteit en het zelfbeeld kunnen worden gezien als adoptieproblematiek. Kinderen die geadopteerd zijn kunnen te maken krijgen met het gevoel niet goed genoeg of niet belangrijk genoeg te zijn. Daardoor ontstaat er een negatief of laag zelfbeeld. Soms ontstaan er ook problemen bij het bepalen van de identiteit en de verbinding. Neigt deze meer naar het adoptieland of naar het land waarin ze nu wonen?

  • ^

    Gevoel niet goed genoeg te zijn

  • ^

    Gevoelig voor kritiek of afwijzing

  • ^

    Moeite met sociale contacten en emoties

  • ^

    Weinig eigenwaarde en onzekerheid

Rouw

Ook rouwprocessen horen bij adoptieproblematiek. Rouw kan vooral voorkomen bij kinderen die voor een lange periode in een opvang of kindertehuis hebben gewoond. Afscheid moeten nemen van een verzorger kan in dat geval een rouwproces veroorzaken. Dat geldt ook voor situaties zoals het overlijden van een biologisch familielid.

  • ^

    Vaak terugvallen in een rouwproces

  • ^

    Verwarring en onzekerheid

  • ^

    Angsten

Hechtingsproblematiek

Hechtingsproblemen komen veel voor bij adoptie. Bijvoorbeeld omdat het kind de veiligheid en geborgenheid van de ouders in de eerste levensfase heeft gemist of omdat er sprake is van mishandeling of misbruik, Dit gebrek aan bescherming leidt tot hechtingsproblematiek. Kinderen of volwassen kunnen in dat geval problemen ervaren zoals faalangst, onrust en gevoeligheid voor stress. Ook gedragsproblemen en manipulatief gedrag komen voor.

  • ^

    Gedragsproblemen

  • ^

    Stress en spanningen

  • ^

    Laag zelfvertrouwen

  • ^

    Emotionele geremdheid

  • ^

    Faalangst en angststoornissen

Welke therapievorm bij psychische problemen door adoptie

Adoptie kan op jonge leeftijd voor problemen zorgen, maar zorgt mogelijk ook op volwassen leeftijd voor verschillende vervelende mentale klachten. Zoals gedragsproblemen, gevoeligheid voor afwijzing, hechtingsproblematiek en identiteit- of zelfbeeld problemen. Je hebt misschien het gevoel dat je er niet toe doet of dat jij niet belangrijk genoeg bent.

In dat geval zijn er verschillende therapievormen mogelijk. Zoals EMDR, cognitieve gedragstherapie of schematherapie. Deze behandelingen worden geheel afgestemd op jouw klachten en hulpvraag. Ook een familieopstelling kan effectief zijn bij adoptieproblematiek.

Professionele hulp bij adoptieproblematiek

Ervaar jij mentale klachten of psychische problemen door adoptie? Zoals hechtingsproblematiek, het continu doormaken van rouwprocessen of loyaliteitsconflicten? Wacht dan niet te lang met het zoeken van professionele hulp. Een psycholoog voorziet je aan de hand van op maat gemaakte therapie, van de handvatten en inzichten die nodig zijn. 

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel