Seksverslaving

seksverslaving man op bed

Een seksverslaving heeft kenmerken zoals een onbedwingbare drang tot het uitvoeren van seksuele handelingen of het continu denken aan seks. De verslaving neemt in veel gevallen zoveel tijd in beslag dat het een negatieve impact heeft op het sociale welzijn, maar ook op de psychische gezondheid. In veel gevallen worden deze verslavingen veroorzaakt door een onderliggende oorzaak. Zoals psychische problemen, een laag zelfbeeld of seksueel misbruik in het verleden. Wat zijn de kenmerken die horen bij een verslaving aan seks? 

Wat is een seksverslaving?

Als je verslaafd bent aan seks kun je niet stoppen met het denken aan seks of het uitvoeren daarvan. Je verkiest het uitvoeren van de handelingen of het denken aan seks vaak boven andere verplichtingen. Zoals je gezin of je werk. Het is een vorm van een gedragsverslaving die in de meeste gevallen niet zonder professionele hulp verdwijnt. Bij deze verslaving zijn hersendelen actief die ook verantwoordelijk zijn voor een verslaving aan drugs en middelen.

Kenmerken en symptomen van een seksverslaving

Uit onderzoeken komt naar voren dat mensen met een verslaving aan seks minimaal één orgasme per dag moeten bereiken. In veel gevallen zijn dat er meer. De afhankelijkheid kenmerkt zich daarnaast door schuldgevoelens na de seks, maar ook het uitvoeren van seksuele handelingen om spanningen, stress en onzekerheid te kunnen onderdrukken.

Soms wordt ook de veiligheid van anderen op het spel gezet om aan de eigen verlangens te kunnen voldoen. Hierbij kun je denken aan seks met meerdere partners of onveilige seks.

  • W

    Continu denken aan seks of het uitvoeren daarvan

  • W

    Seks gebruiken om negatieve gedachten te onderdrukken

  • W

    Obsessief bereiken van meerdere orgasmes per dag

  • W

    Meerdere sexuele relaties tegelijk aangaan

  • W

    Risicovol gedrag om aan je drang te kunnen voldoen

  • W

    Gevoel van schuld en schaamte na een orgasme

Verslaafd aan seks: wat zijn de mogelijke oorzaken?

Een seksverslaving kan verschillende oorzaken hebben. Het kan worden veroorzaakt door een trauma zoals seksueel misbruik, maar ook door angststoornissen of andere psychishe problemen. Andere mogelijke onderliggende oorzaken van een seksverslaving kunnen zijn:

  • ^

    Angst- of persoonlijkheidsstoornis

  • ^

    Emotionele onbalans

  • ^

    Reduceren van stress en spanningen

  • ^

    Trauma zoals seksueel misbruik

Welke gevolgen heeft een verslaving aan seks?

Seksverslaving kan een behoorlijke impact hebben op het welzijn. Omdat je continu bezig bent met of denkt aan seks, blijft er weinig tijd over voor andere belangrijke dingen in je leven. Een verslaving aan seks kan daardoor leiden tot een sociaal isolement, relatie- of werkproblemen. Daarnaast kunnen de dwangmatige gedachten en handelingen een depressie veroorzaken, evenals angststoornissen en andere psychische problemen.

  • ^

    Laag of verkeerd zelfbeeld

  • ^

    Sociaal isolement of relatieproblemen

  • ^

    Depressieve gedachten of angststoornissen

  • ^

    Verslechterde werkgerelateerde prestaties

  • ^

    Gezondheidsklachten door risicovol seksueel gedrag

  • ^

    Financiële moeilijkheden door betaalde seks

Hulp van een psycholoog bij een seksverslaving

 Het is moeilijk om een seksverslaving zelf onder controle te krijgen. De drang naar seks en de obsessieve gedachten blijven immers aanwezig. Daarnaast schamen veel mensen zich voor deze verslaving, waardoor ze geen hulp vragen of dit pas doen in een later stadium.

Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken van een psycholoog. Zeker als seks een negatieve impact heeft op jouw functioneren en welzijn. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk als je verslaafd bent aan seks. Een psycholoog kan bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie voorstellen die volledig wordt afgestemd op jouw hulpvraag.

Daarnaast wordt ook gekeken naar eventuele onderliggende oorzaken van de verslaving. Zoals een traumatische gebeurtenis uit het verleden, misbruik, een stress of angststoornis of andere psychische problemen die je kunnen belemmeren in jouw dagelijks functioneren. 

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel