Noradrenaline

noradrenaline in brein

Noradrenaline is een neurotransmitter dat in onze hersenen zorgt voor allerlei belangrijke functies. Als het niveau in balans is, houdt het stofje ons alert tijdens stress, maar zorgt er ook voor dat we kunnen vechten of vluchten wanneer dat nodig is. Een te hoog noradrenaline gehalte veroorzaakt klachten, net zoals een tekort aan deze neurotransmitter. Wat is het precies? Waar in ons lichaam wordt het aangemaakt en waarom is het belangrijk? 

Wat is noradrenaline en waar wordt het aangemaakt?

Noradrenaline is een neurotransmitter, net zoals serotonine of dopamine bijvoorbeeld. Het wordt aangemaakt in de hormoonklier van ons lichaam of bijniermerg, maar ook uit de aminozuren in onze voeding. De aanmaak wordt gestimuleerd door prikkels van angst en stress, maar bijvoorbeeld ook door pijn en lichamelijke inspanning. Het stofje wordt vervolgens afgegeven aan ons bloed waardoor ons lichaam wordt voorbereid om te kunnen vechten of vluchten.

Je kunt ook een te hoog of een te laag noradrenaline niveau hebben. Bij een tekort voel je je moe en lusteloos, maar ervaar je ook een gebrek aan concentratie. Als het niveau in je lichaam te hoog is, ben je mogelijk hyperactief en heb je last van angstige gedachten of ervaar je paniekaanvallen. Ook adrenaline kan dit veroorzaken, maar er is een verschil.

Is adrenaline hetzelfde als noradrenaline?

Nee, hoewel er overeenkomsten zijn tussen deze twee hormonen, worden ze op verschillende plaatsen in het lichaam aangemaakt. De bijnieren zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van adrenaline. Noradrenaline krijgen we binnen via onze voeding en wordt daarnaast aangemaakt in het ruggenmerg. Ook heeft noradrenaline de mogelijkheid om het adrenaline niveau in je lichaam omhoog te brengen waardoor je klaar bent voor actie.

Symptomen van een tekort aan noradrenaline

Net zoals dit het geval is met serotonine, veroorzaakt ook een tekort aan noradrenaline mentale en psychische klachten. Je kunt je daardoor somber en depressief voelen. Soms kan dit zelfs leiden tot een depressie of een burn-out. Een tekort aan deze neurotransmitter kan ook spanningen, angstige gedachten of zelfs angst- en paniekstoornissen veroorzaken.

Hoe kun je het noradrenaline niveau in balans houden?

Noradrenaline heeft veel invloed op jouw mentale welzijn. Het niveau in balans houden is daarom belangrijk. Het niveau van deze lichaamseigen stof te verhogen kun je doen door stress te verminderen, maar ook door voldoende te bewegen, gezond te eten en te zorgen voor een verbeterde slaapkwaliteit. Andere tips om het gehalte in balans te kunnen houden:

  • Meer bewegen

    Bewegen stimuleert de aanmaak van noradrenaline. Hierbij kun je denken aan fitnessen, maar bijvoorbeeld ook aan yoga of wandelen in de natuur.
  • Vermijd stress

    Vermijd ongezonde stress zoveel mogelijk. Daarvoor is het belangrijk om te ontspannen met ademhalingsoefeningen en dingen te doen die je leuk vindt.

  • Slaapkwaliteit verbeteren

    Voldoende slaap is van belang om het noradrenaline niveau in balans te kunnen houden. Ga op tijd naar bed en zorg ook voor een goed dagritme. Vermijd het gebruik van een mobiele telefoon of een tablet voordat je gaat slapen.

  • Gezond eetpatroon

    Eet zo gezond mogelijk en kies producten die eiwitrijk zijn. Deze bevatten namelijk veel tryptofaan, wat de aanmaak van noradrenaline stimuleert.

Klachten door een tekort aan noradrenaline? Professionele hulp van een psycholoog

Ervaar je mentale klachten door een tekort of een teveel aan noradrenaline? Zoals sombere gedachten, piekeren of angsten? Wacht dan niet te lang met het zoeken van professionele hulp. Een psycholoog kan je meer inzicht geven in je klachten. Bijvoorbeeld met een persoonlijke gesprek of het toepassen van een op maat gemaakte therapie die je meer inzicht geeft in jouw psychische klachten.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel