Agorafobie
Agorafobie wordt ook wel pleinvrees genoemd, al is de benaming niet allesomvattend voor de angststoornis. Je ontwijkt pleinen en straten, maar bijvoorbeeld ook andere plekken buiten jouw vertrouwde omgeving. Zoals een volle bus, een lange rij voor de kassa of een trein waar je niet zomaar uit kunt stappen. Agorafobie is een angst die je ernstig beperkt.
Het heeft een negatieve impact op jouw sociale en mentale welzijn. Om de kenmerken die bij deze angst horen te voorkomen, vermijd je deze specifieke omgevingen steeds vaker. Je wereld wordt alsmaar kleiner. Je kunt ook in een sociaal isolement terechtkomen. Wat zijn de kenmerken van agorafobie? Wat zijn de oorzaken en hoe kun je pleinvrees verminderen?
Wat is agorafobie of pleinvrees?
Agorafobie is de angst die je voelt wanneer je op een plek of situatie bent buiten jouw vertrouwde omgeving. Eventjes naar de supermarkt of schoenen passen in een winkel kan een flinke uitdaging zijn. Eigenlijk durf je niet meer alleen. Je bent bang dat er iets ergs gebeurt waar je geen invloed op hebt. Je denkt dat er geen uitweg is en de controle verliest.
Agorafobie is niet zozeer de angst voor pleinen of straten, maar voor de angst en paniek die dat veroorzaakt. Daarom ga je deze plaatsen of situaties steeds vaker uit de weg. Je voelt je het beste in je eigen vertrouwde omgeving. Dit vergroot de kans op een sociaal isolement.
Welke symptomen en oorzaken horen bij agorafobie?
Pleinvrees of agorafobie heeft vervelende symptomen en kenmerken die een negatieve invloed op je leven hebben. De symptomen zijn vergelijkbaar met andere angststoornissen. Je gaat overmatig transpireren en soms zelfs hyperventileren. Je wordt duizelig, hebt het gevoel dat je flauwvalt of hebt last van druk op de borst en hartkloppingen. Je wilt zo snel mogelijk weg uit deze “onveilige” situatie. Je hebt dus ook last van vluchtgedrag. Daarnaast zijn er nog meer kenmerken en symptomen die veel voorkomen bij pleinvrees of agorafobie:
-
Gevoel dat je de controle verliest
-
Je gaat trillen en overmatig transpireren
-
Je voelt een druk op de borst en hartkloppingen
-
Hoofdpijn en het gevoel niet helder te kunnen denken
-
Je vertoont vluchtgedrag
-
Je blijft het liefst in je eigen vertrouwde omgeving
De bovenstaande symptomen kun je ervaren op een drukke markt, als je moet wachten in de rij voor de kassa of in afgesloten ruimtes. Zoals een lift of een treincoupé bijvoorbeeld. De omgeving waarin je de klachten ervaart wil je daarna vermijden. Afspraken buiten de deur zeg je steeds vaker af. Agorafobie kan dus ook voor zorgen voor een sociaal isolement.
Wat zijn de mogelijke oorzaken van pleinvrees
Er zijn meerdere oorzaken die pleinvrees kunnen veroorzaken. Je kunt erfelijk belast zijn. Misschien omdat ook jouw ouders last hebben van agorafobie of andere angststoornissen. Agorafobie of pleinvrees kan ook ontstaan na een traumatische ervaring in een openbare ruimte of op een specifieke plaats. Ook een paniekaanval op een plek buitenshuis kan een oorzaak zijn van pleinvrees, evenals stress, spanningen of een gebrek aan zelfvertrouwen.
-
Erfelijke belasting
-
Traumatische ervaring
-
Paniekaanval op een specifieke plek
-
Laag zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen
-
Stress en spanningen
Agorafobie behandelen: welke therapievormen zijn er?
Agorafobie is een angststoornis die goed te behandelen is. Een psycholoog kan je kennis laten maken met verschillende behandelvormen zoals cognitieve gedragstherapie. Deze therapievorm wordt helemaal afgestemd op de angsten die jij ervaart. Je leert beter omgaan met je angst en hoe je deze los te laten. Zo wordt jouw angst en agorafobie op den duur minder beladen waardoor jij je veiliger en fijner voelt in een vreemde omgeving buitenhuis.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten