Boulimia

Vrouw met Boulimia kijkend naar laxeermiddel

Boulimia of boulimia nervosa is een stoornis in het eetpatroon. Je hebt regelmatig last van eetbuien. Daarbij eet je overmatig veel, gevolgd door overgeven. Je wilt namelijk niet in gewicht toenemen. Boulimia gaat ook samen met periodes van vasten, overmatig bewegen en het gebruik van laxerende middelen. Wat is boulimia en wat zijn de kenmerken? Hoe herken je een eetstoornis en welke behandeling is effectief voor iemand met boulimia?

Wat is boulimia nervosa? 

Als je last hebt van boulimia eet je op bepaalde momenten ontzettend veel. De eetbui wordt vaak voorafgegaan aan de gedachten aan (veel) eten. Je geeft toe aan de drang om naar de winkel te gaan. Alles wat je vervolgens koopt eet je op. Na de eetbui ontstaat er een schuldgevoel, waarna je wilt voorkomen dat je aankomt. Dat doe je door direct veel en langdurig te gaan bewegen, door braken na het eten of het innemen van laxeermiddel.

Wat is de oorzaak van boulimia?

Boulimia nervosa heeft vaak een psychische oorzaak. Het kan ook wel worden gezien als emotie eten. De oorzaak kan liggen in een trauma of vervelende gebeurtenis in het verleden, maar bijvoorbeeld ook in het ervaren van eenzaamheid, stress, liefdesverdriet, woede en boosheid of verdriet na het verliezen van een dierbaar persoon. Boulimia is ook een eetstoornis die veroorzaakt wordt door een gebrek aan zelfvertrouwen of een laag zelfbeeld

Wat zijn de symptomen en kenmerken van boulimia?

Boulimia nervosa is een eetstoornis met specifieke symptomen en kenmerken. Dat zijn onder andere een sterke schommeling van het lichaamsgewicht, obsessief bezig zijn met hoeveel je weegt en absoluut niet in gewicht aan willen komen. Je hebt regelmatig heftige eetbuien of voelt een sterke drang daartoe. Je houdt jouw eetstoornis het liefst voor iedereen verborgen uit schaamte. Je durft niet over deze symptomen te praten met anderen
  • ^

    Je denkt regelmatig aan grote hoeveelheden eten

     

  • ^

    Je ervaart steeds terugkerende eetbuien

     

  • ^

    Braken na het eten of het gebruik van laxeermiddel

     

  • ^

    Schommelingen in het lichaamsgewicht

     

  • ^

    Overmatig veel bewegen of sporten

     

  • ^

    Je wilt absoluut niet in gewicht toenemen

     

De lichamelijke gevolgen van boulimia nervosa

Boulimia is een eetstoornis die niet alleen effect heeft op jouw mentale welzijn, maar zeker ook op jouw lichamelijke gezondheid. Bijvoorbeeld op de mondgezondheid. Door het zure overgeefsel wordt het glazuur van je tanden aangetast met alle gevolgen van dien. Door continu te braken ontstaat er een tekort aan vitaminen, maar kan ook jouw slokdarm geïrriteerd of zelfs beschadigd raken. Daarnaast kunnen de eetbuien ervoor zorgen dat je maag steeds groter wordt. Je hebt uiteindelijk steeds meer eten nodig om vol te zitten.

Hoe herken ik een boulimia nervosa eetstoornis?

Heb je het vermoeden dat je zelf een verstoord eetpatroon hebt of denk je dat iemand uit jouw omgeving boulimia nervosa heeft? Deze eetstoornis is te herkennen aan verschillende signalen. Je wilt niet dat iemand anders merkt dat je lijdt aan een eetstoornis. Toch ga je vaak naar het toilet. Zeker na de maaltijd. Ook overmatig veel tandenpoetsen of kauwgom kauwen past bij de signalen. Je wilt namelijk niet dat iemand ruikt dat je hebt overgegeven.

  • ^

    Snel en schrokkerig eten

     

  • ^

    Overmatig veel kauwgom of pepermunt gebruiken

     

  • ^

    Vaak naar het toilet na het eten

     

  • ^

    Overal lege verpakkingen van eten

     

Behandeling en psychische hulp bij boulimia nervosa

Deze eetstoornis heeft in veel gevallen een psychische oorzaak.Het is belangrijk om de signalen van boulimia zo snel mogelijk op te merken en professionele hulp in te schakelen.  Een psycholoog kan daarvoor verschillende behandelingen bieden toepassen.Daardoor krijg je meer inzicht in jouw eetstoornis en weet je ook wat de onderliggende oorzaak kan zijn. Een passende behandeling bij boulimia nervosa is onder andere cognitieve gedragstherapie.

 

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel