Claustrofobie

claustrofobie in de lift

Claustrofobie is een angststoornis die zich vooral richt op kleine afgesloten ruimtes. Je hebt extreme angst voor het niet weg kunnen komen uit een kamer, een lift of andere kleine verblijven. Bij de ervaring of de gedachten hieraan, ga je overmatig zweten, hyperventileren en ervaar je hartkloppingen. Wat zijn de kenmerken en symptomen van claustrofobie? Wat kun je zelf doen en hoe kan deze angststoornis worden behandeld door een psycholoog? 

Wat is claustrofobie of angst voor kleine afgesloten ruimtes?

Als je claustrofobisch bent betekent dit dat je heftig reageert op ruimtes die afgesloten zijn of worden. Zoals een lift, een vliegtuig, een treinwagon of bijvoorbeeld de schacht van een MRI scan. Daarnaast kan deze angststoornis ook voorkomen in grote en drukke ruimtes.

Je bent dan bijvoorbeeld bang dat je niet snel genoeg weg kunt als er iets gebeurt. Je ervaart een extreme angst bij de gedachte dat je niet kunt ontsnappen of vast komt te zitten. Claustrofobie geeft mentale klachten, maar ook verschillende fysieke kenmerken.  

Kenmerken en symptomen van claustrofobie

Claustrofobie kenmerken zijn fysiek zichtbaar en lichamelijk merkbaar, maar soms ervaar je ook mentale symptomen. Je kunt ontwijkingsgedrag creëren om dergelijke ruimtes of situaties te ontlopen. Je gaat bijvoorbeeld niet meer naar je vriendin om de lift naar de derde verdieping te vermijden. Deze fysieke kenmerken en symptomen horen bij claustrofobie:

  • ^

    Trillende handen en misselijkheid

  • ^

    Overmatig zweten en een verkorte ademhaling

  • ^

    Hyperventilatie en duizeligheid

  • ^

    Hartkloppingen

  • ^

    Flauwvallen of bang zijn om flauw te vallen

Hoe ontstaat claustrofobie?

Claustrofobisch zijn kan verschillende oorzaken hebben, maar in de meeste gevallen wordt de stoornis veroorzaakt door een vervelende ervaring uit het verleden, maar het kan ook ontstaan door andere angststoornissen of langdurige stress. Misschien heb je een keer vastgezeten in een toilet of een lift, of werd je gedwongen om ergens te blijven zonder dat je dit wilde. Daardoor ontwikkel je een irreële angst voor deze vergelijkbare kleine ruimtes. 

Wat kan ik zelf doen aan claustrofobie?

Ben je bang voor kleine ruimtes en belemmert dit je dagelijks leven? Je kunt zelf iets doen om deze angst te verminderen. Praat over jouw gevoelens en angsten en kerken de manier waarop jouw lichaam reageert in dergelijke situaties. Andere dingen die je kunt doen zijn:

  • ^

    Praat over je angst

    heb je een goede vriend of familie? Praat dan over de angsten die je ervaart. Eventueel kun je jouw gedachten ook opschrijven als je dat makkelijker vindt.
  • ^

    Herken de symptomen

    voel je dat je gaat zweten of hyperventileren als je denkt aan een kleine ruimte of in deze situatie bent? Als je herkent hoe je lichaam reageert, zul je merken dat de symptomen vanzelf weer verdwijnen en je rustiger wordt. 
  • ^

    Uitdagen en belonen

    loop niet weg voor deze situaties maar daag jezelf uit met kleine stappen tegelijk. Begin bijvoorbeeld met 1 verdieping in de lift en neem een vriend of vertrouwenspersoon mee. Beloon jezelf voor de kleine overwinningen die je bereikt

Behandeling claustrofobie door een psycholoog

Een extreme angst voor afgesloten of kleine ruimtes kan je flink belemmeren in je dagelijks leven. Denk maar eens aan je werk, het bezoeken van vrienden of evenementen. Claustrofobie kan bijvoorbeeld zijn ontstaan door onverwerkte emoties, door een trauma uit het verleden, een langdurige periode van stress of extreem instinctief gedrag.

Claustrofobie kan goed worden behandeld door tijdig professionele hulp in te schakelen van een psycholoog. Als je claustrofobisch bent, kan dit ook samengaan met andere angst- en paniekstoornissen. Deze negatieve cirkel van angst kan bijvoorbeeld worden doorbroken met behandelingen zoals gedragstherapie of EMDR. Samen met een psycholoog buig je de emoties die vrij komen bij de gedachten aan kleine ruimtes om. Ze worden minder heftig. 

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel