Dysthymie

Wat is Dysthymie? man met Dysthymie?

Dysthymie wordt ook wel persisterende depressieve stoornis of een chronische depressie genoemd. Toch is dysthymie iets anders dan een depressie. Bij deze stoornis voel je je somber over een veel langere periode. Vaak langer dan 24 maanden. Soms zijn de klachten weg en volgen er meer goede dagen, maar deze tijd duurt vaak maar enkele weken. Wat zijn de kenmerken en symptomen van dysthymie? Wat zijn de oorzaken en gevolgen en met welke therapie kan deze chronische depressie worden behandeld door een psycholoog? 

Wat is Dysthymie?

Zoals hierboven al uitgelegd, wordt dysthymie gekenmerkt door een langdurige periode van sombere gevoelens en irritatie. Deze stoornis zorgt ervoor dat je emotioneel afgevlakt bent, je interesse verliest in dingen die je voorheen wel leuk vond en je heel vaak verdrietig voelt.

Ook heb je last van slaapproblemen, ben je vaak moe en lusteloos en heb je een gebrek aan zelfvertrouwen. Je zelfbeeld is erg laag. Dysthymie of een chronische depressie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ongeveer 9% van de Nederlanders krijgt de diagnose dysthymie. Soms komt dit voort uit een depressie die chronisch is geworden.

Kenmerken en symptomen van een dysthyme stoornis

Hoewel sommige kenmerken en symptomen overeenkomen, is een dysthyme stoornis iets anders dan een depressie. Deze somberheid duurt vaak korter. We spreken van dysthyme als iemand al meer dan 2 jaar te maken heeft met de specifieke kenmerken en symptomen.

  • ^

    Je voelt je al een lange tijd dagelijks somber

  • ^

    Prikkelbaar en snel geïrriteerd (vooral jongeren)

  • ^

    Meer sombere dagen dan blije dagen

  • ^

    Moeite met het behouden van de concentratie

  • ^

    Slaapproblemen (te veel of juist niet slapen)

  • ^

    Eetpatroon veranderd (te veel of juist te weinig)

  • ^

    Besluiteloos en weinig zelfvertrouwen

Als je een dysthyme stoornis hebt, ken je ook dagen en weken dat jij je wél fijn voelt. Toch komen je klachten altijd weer terug. Bij dysthymie op jonge leeftijd ben je ook sneller prikkelbaar. Je ervaart dan ook stemmingswisselingen. Naast emotionele onbalans en verdriet, gaat deze depressie ook samen met een veranderd eetpatroon en slaapproblemen. Deze stoornis heeft dus niet alleen invloed op je mentale, maar ook op je fysieke welzijn. 

De oorzaken en gevolgen van dysthymie

Een persisterende depressieve stoornis kan veel oorzaken hebben. Het ontstaat vaak langzaam en kan zich tijdens de jeugd al manifesteren. Dysthymie kan ontstaan door een traumatische gebeurtenis of een sociale stoornis, maar ook door een erfelijke belasting.

  • ^

    Traumatische gebeurtenis

  • ^

    Sociale stoornis

  • ^

    Biologische factor zoals erfelijke belasting

Een dysthyme stoornis heeft ook gevolgen. Door de sombere gevoelens die je al gedurende een lange tijd ervaart, sluit jij je meer af voor je omgeving. Je verliest de interesse in leuke dingen ondernemen, maar vaak ook in sociaal contact met vrienden of familie bijvoorbeeld.

Een sociaal isolement kan dus ook een gevolg zijn van dysthymie. Ook het ontwikkelen van angst- en paniekaanvallen horen bij de gevolgen van een chronische depressie. Daarnaast heeft het ook invloed op je lichamelijke gezondheid. Bijvoorbeeld omdat je minder of juist meer eet, ongezonder eet en slaapproblemen hebt. Daardoor raakt je lichaam uitgeput.

Hoe kan dysthymie worden behandeld door een psycholoog?

Voel jij je al meer dan 2 maanden somber en hebben deze gevoelens invloed op jouw dagelijks leven en functioneren? Dan heb je mogelijk een chronische depressie of een dysthyme stoornis. Het is belangrijk om vroegtijdig professionele hulp in te schakelen.

Een psycholoog kan je niet alleen voorzien van een diagnose, maar ook een persoonlijk behandelplan opstellen. Er zijn verschillende therapieën die effectief zijn bij dysthymie. Zoals Interpersoonlijke Psychotherapie (IPT) of Cognitieve gedragstherapie (CGT). Samen met de psycholoog ga je op zoek naar een therapie of behandeling die voor jou doeltreffend is.

 

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel