Eenzaamheid

eenzaamheid op een briefje

Eenzaamheid heeft impact op hoe we ons voelen. Hoewel het gevoel van eenzaam zijn door iedereen anders wordt ervaren, kan dit gevoel ernstige gevolgen hebben. Eenzaamheid komt voor onder zowel jongeren als volwassenen. Ook ouderen zijn vaak eenzaam. Bijvoorbeeld door het wegvallen van naasten of een sociaal isolement. Wat is eenzaamheid eigenlijk? Welke kenmerken en symptomen heeft dit gevoel en wat zijn de gevolgen?

Wat is eenzaamheid of eenzaam zijn?

Eenzaamheid is een ziekte of aandoening maar een gevoel of mentale gesteldheid. Als je eenzaam bent kun jij je onder andere niet gehoord of gezien voelen door anderen. Je mist de verbinding of hebt een gebrek aan sociale contacten. Het gevoel is blijvend en steeds weer terugkerend. Ook heeft eenzaamheid een negatieve impact op zowel jouw mentale als lichamelijke welzijn. Je bent gevoeliger voor depressieve of constant negatieve gedachten.

De oorzaken van eenzaamheid bij jongeren en volwassenen

Je eenzaam voelen kan veel verschillende oorzaken hebben. Je kunt je bijvoorbeeld eenzaam voelen als je alleenstaand bent, maar ook in je relatie. Misschien omdat je te veel verwacht van je partner of omdat hij of zij moeite heeft met het aangaan van verbindingen. 

Ook na het verlies van een dierbaar persoon kan een gevoel van eenzaamheid ontstaan. Niet alleen door het wegvallen na overlijden, maar bijvoorbeeld ook na een relatiebreuk. Je voelt je eenzaam doordat je een dierbaar persoon bent verloren. Er ontstaat een leegte. 

Eenzaamheid kan ook worden veroorzaakt door pesten, erfelijke belasting of een karakter. Misschien omdat je moeite hebt met het leggen van sociale contacten, verlegen bent of weinig zelfvertrouwen hebt. Psychische klachten kunnen ook een oorzaak zijn van jezelf eenzaam voelen. Er is dus onderscheid tussen emotionele en sociale eenzaamheid.    

Wat zijn de kenmerken van eenzaamheid?

Je eenzaam voelen uit zich op verschillende manieren. Welke symptomen je ervaart, is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Zo kun je een gebrek aan structuur hebben, maar bijvoorbeeld ook last hebben van depressies, concentratieproblemen of een gebrek aan verbinding met de mensen om je heen. Andere kenmerken van jezelf eenzaam voelen zijn:

  • E

    Gebrek aan structuur

  • E

    Weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld

  • E

    Gebrek aan vertrouwen

  • E

    Geen of weinig sociale verbinding voelen

  • E

    Slaapproblemen en piekeren

  • E

    Je verwaarloosd jezelf

Iedereen voelt zich natuurlijk wel eens gehoord of begrepen. Ook dit kan verdrietige of juist boze gevoelens oproepen. Je eventjes alleen voelen is niet erg. Je hebt tijd om na te denken en te reflecteren. In veel gevallen verdwijnt dit gevoel snel. We spreken over eenzaamheid als dit regelmatig terugkeert en impact heeft op jouw lichamelijke en mentale functioneren.

Omgaan met eenzaamheid of jezelf eenzaam voelen

Afhankelijk van waarom je dit gevoel ervaart, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om beter te leren omgaan met eenzaamheid. Het is van belang om eerst te achterhalen waarom je jezelf regelmatig eenzaam voelt. Een psycholoog kan je voorzien van de handvatten die je nodig hebt om de onderliggende oorzaak te kunnen achterhalen.

Ook kun je voor jezelf bijhouden welk gevoel je ervaart als je eenzaam bent. Daarnaast is het belangrijk om dingen te doen waar je blij van wordt. Zoals het maken van een lange wandeling of sporten. Als je eenzaamheid wilt verminderen, is ook zelfliefde belangrijk.

  • E

    Houd bij welke gevoelens je ervaart om de oorzaak te achterhalen

  • E

    Doe meer dingen waar je positieve energie van krijgt

  • E

    Wees niet te streng voor jezelf

  • E

    Verdiep je mee in jouw sociale netwerk en breid deze uit

Professionele hulp bij eenzaamheid

Ervaar je gevoelens van eenzaamheid en zijn deze regelmatig terugkerend? Heeft dit gevoel invloed op jouw functioneren maar 3 eet je niet zo goed wat dit gevoel veroorzaakt? Dan is het belangrijk om professionele hulp van een psycholoog in te schakelen. Door het achterhalen van de onderliggende oorzaak van eenzaamheid, kun je effectief iets veranderen aan dit gevoel. Dit heeft een positieve invloed op jezelf en jouw sociale netwerk.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel