Emetofobie
Emetofobie is de angst om te braken of over te geven. Het wordt ook wel braak-, of overgeefangst genoemd. Je bent niet alleen bang dat je moet spugen, maar ook om misselijk te worden. Bijvoorbeeld in de auto of bij het eten van een bepaald gerecht. Wat is emetofobie en aan welke kenmerken en symptomen kun je overgeefangst herkennen?
Wat is emetofobie of extreme angst voor overgeven?
Niemand vindt het leuk om over te geven. Bij emetofobie heb je een extreme angst voor overgeven en misselijk worden of zijn. Bij deze stoornis ben je ook bang dat iemand in jouw directe omgeving moet overgeven. Hiermee wil je absoluut niet geconfronteerd worden.
Deze overgeven stoornis zorgt er ook voor dat je specifieke situaties vermijdt. Zoals bij iemand in de auto zitten of eten in een restaurant of bij iemand anders. Je bent continu bang om misselijk te worden en te moeten braken. Deze stoornis heeft dus een behoorlijke impact op zowel jouw sociale, fysieke en mentale welzijn. De angst om te braken beheerst je leven.
Wat zijn de kenmerken en symptomen van emetofobie?
Emetofobie heeft specifieke kenmerken en symptomen die zowel fysiek als mentaal naar buiten kunnen komen. Zoals maag- en darmklachten, gewichtsverlies en vermijdingsgedrag. Je wilt bijvoorbeeld niet misselijk worden in situaties die je niet kunt beheersen. Daardoor ga je situaties als meerijden in de auto vermijden, eet je niet meer buiten de deur en eet geen voedsel wat door anderen is klaargemaakt. Emetofobie kan daardoor ook samengaan met stoornissen als smetvrees of dwanghandelingen zoals het controleren van de houdbaarheid.
-
Gewichtsverlies en maagklachten
-
Medicijnen tegen misselijkheid gebruiken
-
Sociaal isolement door agorafobie (bang om anderen te zien overgeven)
-
Dwanggedachten en vermijdingsgedrag
Hoe kan overgeefangst ontstaan?
Bij veel mensen die last hebben van emetofobie, is de angst al ontstaan op jonge leeftijd. Bijvoorbeeld door heftig ziek zijn of een trauma waarbij overgeven voorkwam. Het kan ook ontstaan uit een vervelende ervaring met overgeven of het ervaren van lichte spanning voor het braken. Doordat je deze situaties bent gaan vermijden, is de extreme angst ontstaan.
-
Heftig ziek zijn met overgeven op jonge leeftijd
-
Door een trauma i.c.m braken
-
Ontstaan fobie door vermijdingsgedrag
Emetofobie verminderen met tips tegen overgeefangst
Je weet waarschijnlijk zelf wel dat de angst voor overgeven niet gegrond is. Sterker nog, overgeven is een soort waarschuwingsmechanisme van ons lichaam. Door te braken voorkomen we dat we zieker worden. Bijvoorbeeld door het eten van bedorven voedsel of het drinken van te veel alcohol. Met overgeven geeft ons lichaam dus een signaal af.
Heb je emetofobie of een extreme angst voor braken? Een psycholoog kan je van de juiste behandeling en begeleiding voorzien. Met deze tips kun je klachten ook zelf verlichten.
-
Afleiding zoeken
de angst voor overgeven gaat vaak samen met misselijkheid. Als je merkt dat je lichaam gaat reageren op een prikkel, zoek dan voldoende afleiding. Ga bijvoorbeeld de frisse lucht in of praat met een huisgenoot of een familielid.
-
Relativeren
de angst om te braken is irreëel. Zorg ervoor dat je jouw gedachten beter kunt relativeren. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag of overgeven alleen maar naar of ook echt levensbedreigend is. Wat zou het ergste zijn wat je zou kunnen overkomen?
-
Je angst herkennen
het is belangrijk om te herkennen wat je hebt. Zo weet je makelijk beter waar jouw angstige gedachten over overgeven of misselijk zijn vandaan komen. Zodra je emetofobie erkent en herkent, zullen de vervelende klachten ook afnemen.
Psycholoog voor hulp bij overgeefangst of emetofobie
Emetofobie heeft dan wel fysieke kenmerken, maar de stoornis is grotendeels mentaal en psychisch. Een psycholoog kan je van de juiste inzichten voorzien die jouw angst voor braken laten afnemen of zelfs verdwijnen. Bijvoorbeeld met een behandeling zoals EMDR.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten