Hoogsensitiviteit

sensitive artikel epexmind
Hoog sensitief kenmerken variëren van een gevoeligheid voor licht en hard geluid, tot aan dingen waarnemen die anderen over het hoofd zien. Hooggevoeligheid kent nog meer symptomen. Denk je dat je een HSP of High Sensitive Person bent? In dit kennisbank artikel lees je alles over de kenmerken van hooggevoeligheid en hoe je hier het beste mee om kunt gaan

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit betekent letterlijk vertaald een hoge gevoeligheid. Eén van de hoog sensitief kenmerken is het op een andere manier verwerken van informatie. Dat maakt je onder andere gevoeliger voor prikkels en emoties. Met andere woorden; jouw filter werkt minder effectief. Dat uit zich in symptomen die voor elke HSP verschillend kunnen zijn. 

Hooggevoeligheid is geen ziekte of aandoening. Je kunt het zien als een karakteristieke eigenschap. Omdat het geen stoornis is, kan een arts géén diagnose vaststellen voor hoogsensitiviteit. Een psycholoog heeft meer ervaring op dit gebied. Hij of zij kan je tevens de handvatten geven die nodig zijn om te leren omgaan met de kenmerken en symptomen.

Hoog sensitief? Deze kenmerken horen daarbij

De symptomen kunnen voor elke HSP verschillend zijn. Toch vormen sommige kenmerken een duidelijke rode draad. Zoals een hoge gevoeligheid voor emoties, gevoeligheid voor veranderingen en meer behoefte aan rust. Dit zijn enkele kenmerken van hoogsensitiviteit: 

  • ^

    Je hecht veel waarde aan een fijne sfeer onder vrienden en familie

  • ^

    Je vindt het belangrijk om een hechte band op te bouwen met mensen

  • ^

    Je bent graag op jezelf en hebt rust nodig om je energieniveau op peil te houden

  • ^

    Je neemt geen impulsieve beslissingen en overweegt elke optie goed

  • ^

    Je begrijpt hoe iemand anders zich voelt. Je kunt hun emoties ook zelf ervaren

  • ^

    Je bent een creatieve geest en houd je ook het liefst bezig met creativiteit

  • ^

    Je zintuigen staan op scherp. Je bent gevoeliger voor hard geluid, licht en geur

  • ^

    Je registreert de kleinste details die anderen nooit zouden waarnemen

De voordelen en nadelen van hoog sensitief zijn

Als je een HSP bent, hecht je veel waarde aan goede vriendschappen. Je wilt een fijne sfeer creëren en wilt dat iedereen zich goed voelt. Je bent sociaal en zorgzaam, hebt een groot empathisch vermogen en oog voor de kleinste details. Deze kunnen voor de ander nét het verschil maken. Daarnaast ben je creatief, betrokken en verantwoordelijk. Weloverwogen beslissingen kunnen maken is dan ook één van de positieve hoog sensitief kenmerken.

Er kunnen ook nadelen zitten aan hoogsensitiviteit. Je voelt je soms verantwoordelijkheid voor dingen waar je helemaal geen invloed op hebt. Zelfs als die een ander aangaan. Daardoor kun je sneller overprikkeld raken en last krijgen van vervelende stressklachten.

Zoals depressies en angst– of paniekaanvallen. Die kunnen vooral ontstaan wanneer jij je in een situatie of omgeving bevindt die voor jou niet goed voelt. Soms is communicatie moeilijk. Daardoor ontstaat er onbegrip bij anderen, wat je vervolgens weer reflecteert op jezelf.

Ik ben hoogsensitief: hoe kan ik beter omgaan met de kenmerken en symptomen?

Hooggevoeligheid hoeft zeker geen belemmering te zijn. Je kunt het namelijk ook in je voordeel laten werken. Daarvoor is het belangrijk om te begrijpen wat hoogsensitiviteit precies is en hoe je het beste kunt omgaan met de kenmerken en de symptomen. Een psycholoog geeft je inzicht in deze karaktereigenschap én hoe je hier de voordelen uithaalt.

Zorg voor een omgeving die prettig voor je voelt. Thuis, onder vrienden en op je werk. Zijn er situaties die je negatieve prikkels bezorgen? Probeer deze te veranderen. Rust voldoende, eet gezond en beweeg. Door een structuur in te bouwen die voor jou werkt, kun je prikkels verminderen of zelfs voorkomen. Zo haal je veel meer positiviteit uit jouw hoogsensitiviteit

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel

Gerelateerde blog