Imposter syndroom

Imposter syndroom man kijkt naar de grond

Het imposter syndroom wordt ook wel het oplichterssyndroom genoemd. Je hebt continu het gevoel dat je niet goed genoeg bent en trekt jouw eigen prestaties altijd in twijfel. Daardoor werk je harder dan anderen. Het imposter syndroom komt het vaakst voor op de werkvloer en meer onder vrouwen dan onder mannen. Je bent bang om uitgelachen te worden en wilt niet falen. Je bent ervan overtuigd dat jouw prestaties zijn gebaseerd op geluk in plaats van vermogen en kunnen. Wat zijn de kenmerken en de oorzaken van het imposter syndroom? 

Kenmerken en symptomen imposter syndroom

Het oplichterssyndroom of het imposter syndroom heeft verschillende kenmerken en symptomen. Je onderschat je eigen kunnen, voelt je nooit goed genoeg en baseert al jouw prestaties op toevalligheden. Je vindt een ander altijd beter en legt de lat voor jezelf extreem hoog. Daarnaast ben je altijd bang dat anderen zien dat je niet leuk of goed genoeg bent.

  • ^

    Je onderschat je eigen kunnen en prestaties

     

  • ^

    Je hebt moeite met het aannemen van complimenten

     

  • ^

    Je bent perfectionistisch en legt de lat extreem hoog

     

  • ^

    Gebrek aan zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld

     

Oorzaken van het oplichterssyndroom of imposter

Het imposter syndroom kan verschillende oorzaken hebben. Zoals bijvoorbeeld faalangst of een “pestverleden” als kind, maar zeker ook emotionele onbalans en een gebrek aan zelfvertrouwen. Ook trauma’s uit het verleden horen bij de symptomen van imposter.

Naast nadelen kan het imposter syndroom ook in je voordeel werken. Het is dan wel belangrijk om op de juiste manier om te gaan met de specifieke kenmerken van het oplichterssyndroom. Jouw zelflerende vermogen is namelijk groot. Iets dat je zeker kan helpen in het dagelijkse leven en binnen je carrière. Daarnaast gaat imposter ook samen met accuraat werken en het goed kunnen behouden van de focus en de concentratie.

Hoe omgaan met het imposter syndroom?

Het imposter of oplichterssyndroom kan een flinke impact hebben op jouw dagelijks leven en routine. Het heeft ook veel invloed op jouw mentale welzijn. Doordat je continu het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent, daalt je zelfvertrouwen en verandert ook je zelfbeeld. Daardoor kun je last krijgen van stressgerelateerde klachten, maar ook van een depressie of een burn-out. Professionele hulp zoeken is dan belangrijk. Daarnaast leer je met de onderstaande tips ook zelf beter om te gaan met het imposter of het oplichterssyndroom.

  • Je gedachten de baas worden

    het imposter syndroom kenmerkt zich vooral door de gedachte dat je niet goed genoeg bent. Niet in wie je bent, niet in wat je presteert of hoe je met mensen omgaat. Controle krijgen over jouw gedachten is belangrijk. Dat kan bijvoorbeeld door op te schrijven wat je voelt. Hierdoor kun je ze beter uiteen leggen. 
  • Liever zijn voor jezelf

    door tijdig professionele hulp in te schakelen, leer je ook anders naar jezelf te kijken. Wees liever voor jezelf door kleine successen te belonen. Dit verandert niet alleen je zelfbeeld, maar verhoogt ook het zelfvertrouwen. Een psycholoog kan je voorzien van de inzichten en handvatten die je hierbij nodig hebt.

Imposter syndroom behandeling door een psycholoog

Het oplichterssyndroom of imposter syndroom kan een flinke impact hebben op jouw functioneren. Niet alleen op je werk, maar ook thuis en binnen jouw sociale netwerk. Het heeft negatieve gevolgen voor zowel jouw mentale als fysieke welzijn. Tijdig professionele hulp inschakelen van een psycholoog is belangrijk om vervelende gevolgen te kunnen voorkomen. Zoals een burn-out, depressie of stressgerelateerde klachten. Een psycholoog zoekt samen met jou naar een passende therapie om je gedachten de baas te worden.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Gerelateerde blog

Deel