Liefdesverdriet
Veel mensen zullen het gevoel wel herkennen: een gebroken hart. Het wordt vaak omschreven als een zeer pijnlijke ervaring. Een gebroken hart kan iedereen overkomen, of het nu komt doordat de liefde van je leven jou niet meer als partner wil, of doordat degene waar jij van droomt jou niet meer ziet staan. Beide situaties kunnen erg pijnlijk zijn. Jong of oud, iedereen heeft het recht om te leren omgaan met deze ervaring, om zo snel mogelijk de wijze lessen eruit te halen en weer door te gaan met de toekomst.
Wat is liefdesverdiet?
Liefdesverdriet is voor iedereen anders en iedereen ervaart ook verschillende symptomen. Naar mijn mening is liefdesverdriet het best te omschrijven als een emotionele toestand van verdriet en pijn die optreedt na het einde van een liefdesrelatie of na een afwijzing door iemand voor wie je diepe gevoelens had. Dit gevoel wordt vaak omschreven als intense, soms overweldigende emoties zoals verdriet, boosheid, teleurstelling of een gevoel van leegte. Daarnaast kunnen we ook fysieke symptomen ervaren, zoals huilen, pijn in het hart, slapeloosheid, minder eetlust en stress.
Hoelang duurt Liefdesverdriet?
In het verwerken van liefdesverdriet speelt tijd een belangrijke rol. De exacte duur van dit proces kan variëren van persoon tot persoon. Meerdere studies suggereren dat veel mensen met liefdesverdriet binnen drie tot zes maanden na het beëindigen van de relatie significante verbeteringen in hun mentale gezondheid ervaren. Om dit met 100 procent zekerheid te kunnen zeggen, moeten er nog meer studies worden gedaan over hoe lang liefdesverdriet eigenlijk duurt. Daarnaast hangt de duur van het liefdesverdriet af van tal van factoren, zoals de intensiteit en de duur van de relatie, persoonlijke ervaringen en de veerkracht van de persoon. Ook de omgeving kan een belangrijke rol spelen bij de snelheid van het verwerkingsproces van liefdesverdriet.
Symtomen Liefdesverdriet
De symptomen van liefdesverdriet variëren per persoon. Toch zijn er een aantal klachten die relatief vaak voorkomen:
-
Intense verdriet
-
Gevoelens van leegte
-
Verlies van interesse
-
Slaapproblemen
-
Veranderingen in eetlust
-
Angst en onrsut
-
Lage zelfwaarde
-
Fysieke klachten
7 tips bij Liefdesverdriet:
-
Erken en accepteer je gevoelens
Het is belangrijk om je gevoelens van verdriet, boosheid of teleurstelling te erkennen en toe te laten. Onderdruk je emoties niet. Mediteren kan helpen bij het accepteren van gedachtes.
-
Zoek steun bij anderen
Het is heel normaal om je bij liefdesverdriet in jezelf terug te trekken, maar probeer eens te praten met vrienden en familie over je gevoelens. Sociale steun is essentieel om je gesteund te voelen tijdens moeilijke tijden en kan helpen het gevoel van isolatie en eenzaamheid te verminderen.
-
Houd een dagboek bij
Schrijven over je gevoelens en ervaringen kan therapeutisch werken. Het helpt je om emoties te verwerken en geeft inzicht in je gedachten. Hoe meer je opschrijft, hoe minder je hoeft vast te houden. (schrijf het op papier)
-
Zorg goed voor jezelf
Lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende rust zijn belangrijk. Fysieke activiteit kan endorfines vrijmaken, wa jou beter kan laten voelen.
-
Stel nieuwe doelen
tel jezelf nieuwe, haalbare doelen op verschillende gebieden van je leven. Dit helpt om een toekomstperspectief te creëren en je aandacht te verleggen van het verleden naar de toekomst.
-
Vermijd contact met je ex
Het kan heilzaam zijn om tijdelijk geen contact te hebben met je ex-partner, zodat je de ruimte krijgt om te genezen zonder herinnerd te worden aan wat was.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten