Misokinesie
Misokinesie is een stoornis waarbij je sterk emotioneel reageert op bewegingen. Hierbij kun je denken aan handgebaren, heen en weer wippen op een stoel of ergens aan frunniken. Het gaat dan vooral om bewegingen die iemand anders maakt. Het kan je boos of agressief maken, maar bijvoorbeeld ook extreem angstig, bang of gespannen. Wat is misokinesie eigenlijk? Wat zijn de kenmerken en symptomen en wat zijn de bekendste triggers? Als je misokinesie hebt, zijn diverse behandelingen geschikt. Zoals cognitieve gedragstherapie.
Wat is misokinesie?
Als je misokinesie hebt, heb je een afwijkende en extreme afkeer tegen herhaaldelijke bewegingen die iemand maakt. Denk maar eens aan het tikken met een pen, het heen en weer wippen op een stoel of het continu plukken of wrijven aan haren of huid. De afkeer gaat samen met heftige emoties. Misokinesie kan zelfs angst, paniek en depressies veroorzaken.
Misokinesie kenmerken en symptomen
Misokinesie verschilt van misofonie. Bij deze stoornis ben je namelijk gevoelig voor specifieke geluiden die iemand anders maakt. Bij misokinesie gaat het voornamelijk om bewegingen. Toch komen de kenmerken en symptomen van beide stoornissen overeen. Ze hebben niet alleen invloed op jouw mentale welzijn, maar ook op hoe jij je fysiek voelt. Je kunt bijvoorbeeld heftig gaan transpireren, hoofdpijn krijgen of hyperventilatie. Mentaal kun je symptomen verwachten zoals concentratieproblemen en stress- en spanningsklachten.
Psychische kenmerken:
-
Stress– en spanning
-
Vermijdingsgedrag
-
Concentratieproblemen
Fysieke kenmerken:
-
Extreme vermoeidheid
-
Hartkloppingen
-
Emotionele onbalans
-
Heftig transpireren
-
Hoofdpijn
Tegen welke bewegingen kun je niet bij misokinesie?
Welke bewegingen triggers kunnen zijn is voor iedereen verschillend. Waar de één niet tegen handbewegingen of het friemelen aan haren of huid kan, reageer jij misschien wel extreem op bewegingen zoals kauwen, het tikken van een pen heen en weer wippen op een stoel. Triggers die het meest voorkomen bij stoornissen zoals misokinesie zijn onder meer:
-
Wiebelen met benen of voeten
-
De manier waarop iemand loopt
-
Handbewegingen
-
Friemelen aan haren of huid
-
Nagelbijten of in de neus pulken
-
Kauwen of likken aan de lippen
Wat zijn de gevolgen van misokinesie?
Misokinesie is een stoornis die flinke gevolgen kan hebben op jouw dagelijks leven. Doordat je extreem gevoelig bent voor specifieke bewegingen, ga je situaties waarin dit voor kan komen het liefst uit de weg. Hierbij kun je denken aan sociale contacten, maar ook aan sociale activiteiten. Misokinesie kan op den duur ook vermijdingsgedrag tot gevolg hebben.
Een ander gevolg van extreme bewegingsgevoeligheid is gevoelens van angst en paniek bij het horen of denken aan dergelijke bewegingen. Dit heeft een negatieve invloed op jouw lichamelijke gezondheid, maar natuurlijk ook op jouw mentale welzijn. Uiteindelijk dringen de negatieve effecten van misokinesie ook door in je werk, schoolprestaties en levensvreugde.
Misokinesie laten behandelen door een psycholoog
Wordt jij getriggerd door specifieke bewegingen die iemand anders maakt? Reageer je extreem op deze handelingen en ervaar je klachten zoals woede, angst, paniek of zelfs vermijdingsgedrag? Dan heb je mogelijk misokinesie. Een psycholoog kan deze diagnose stellen en je van de juiste therapie voorzien. Vroegtijdig hulp zoeken is daarbij belangrijk.
Zeker als misokinesie je belemmert in wie je wilt zijn en een negatieve invloed op jouw dagelijks leven. Cognitieve gedragstherapie is doeltreffend bij isokinesie. CGT creëert meer bewustwording over het gevoel dat je op dat moment ervaart. Ook leer je hoe je de irreële en vaak negatieve gedachten die daarbij vrijkomen kunt ombuigen in positieve gedachten. De emoties worden daardoor veel minder heftig en daarbij ook makkelijker te controleren.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten