Othello syndroom

vrouw met Othelleosyndroom

Het Othello syndroom staat voor pathologische jaloezie en wordt ook wel jaloersheidswaan genoemd. Je bent ervan overtuigd dat je partner vreemd gaat, je bedriegt of ontrouw is. Zonder dat je dit daadwerkelijk kunt bewijzen en zonder dat hier aanleiding toe is. Het Othello syndroom is een psychische stoornis die zich kenmerkt door extreme jaloezie en waanstoornissen met soms ernstige mentale gevolgen. Wat zijn de kenmerken en symptomen van het Othello syndroom en hoe wordt pathologische jaloezie behandeld?

Wat is het Othello syndroom of pathologische jaloezie?

Jaloers zijn binnen een relatie is tot op zekere hoogte normaal en zelfs gezond. Als je last hebt van het Othello syndroom, neemt deze jaloezie extreme vormen aan. Je denkt continu dat je liefdespartner je bedriegt met iemand anders. Hoewel de jaloezie irrationeel is, ben je steeds op zoek naar bewijsstukken. Je controleert de telefoon van je partner en wilt alles weten van zijn of haar dagelijkse routine. De jaloersheidswaan heeft niet alleen invloed op jouw functioneren en mentale welzijn, maar natuurlijk ook op die van jouw partner en relatie.

Kenmerken van jaloersheidswaan of Othello syndroom

Het Othello syndroom heeft specifieke kenmerken en symptomen. Je bent extreem achterdochtig en controlerend. Je bent ervan overtuigd dat jouw partner vreemdgaat. Je zoekt continu naar bewijzen of vreemde gedragingen. Je onderwerpt je liefdespartner aan ondervragingen en confronteert hem of haar met veranderingen in het gedrag. Deze interpreteer je op een andere manier. Je kunt de jaloerse gevoelens niet controleren

  • ^

    Controleren van de routines en gewoontes van je partner

     

  • ^

    Ondervragingen en verkeerde interpretaties van het gedrag

     

  • ^

    Onbedwingbare jaloerse gedachten

     

  • ^

    Extreme twijfel en wantrouwen richting je partner

     

Oorzaken van het Othello syndroom

Het Othello syndroom kan verschillende oorzaken hebben. Soms zijn deze oorzaken te herleiden naar het verleden van een persoon. Hierbij kun je denken aan ingrijpende gebeurtenissen waardoor verlatingsangst is ontstaan of een ander trauma. Zoals een scheiding van ouders. Andere oorzaken die invloed kunnen hebben op het ontwikkelen van extreme en pathologische jaloezie zijn verslavingen, hersenletsel, alzheimer of schizofrenie.

  • ^

    Gebrek aan zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld

     

  • ^

    Trauma uit het verleden (zoals verlatingsangst door scheiding)

     

  • ^

    Hersenletsel

     

  • ^

    Alzheimer of schizofrenie

     

  • ^

    Alcohol- of drugsverslaving

     

Welke behandeling bij extreme jaloersheidswaan?

Ben je extreem jaloers en heeft dit invloed op jouw mentale en fysieke gezondheid, maar zeker ook op die van jouw partner? Er zijn verschillende behandelingen om het Othello syndroom onder controle te krijgen. Een psycholoog kan bijvoorbeeld behandelingen toepassen zoals cognitieve gedragstherapie, maar ook relatietherapie of familietherapie.  

Cognitieve gedragstherapie is het meest succesvol als behandeling voor het Othello syndroom. Tijdens de therapie geeft de psycholoog je niet alleen meer inzicht in jouw gedrag, maar probeert deze ook te veranderen door je van de juiste inzichten te voorzien. Jouw reactie op specifieke prikkels worden anders en veel minder emotioneel beladen.

  • ^

    Cognitieve gedragstherapie

  • ^

    Familietherapie

  • ^

    Familietherapie

     

Behandeling Othello syndroom psycholoog

Het Othello syndroom kan tot flinke relatieproblemen leiden, maar zorgt op den duur ook voor mentale en lichamelijke klachten. Niet alleen bij jouw partner, maar ook bij jezelf. Deze extreme jaloersheid heeft namelijk een flinke impact op de relatie en het dagelijks leven.

Jouw dag staat namelijk continu in het teken van het controleren en ondervragen van je partner. Dit zorgt als vanzelfsprekend ook voor de nodige psychische klachten. Zoals stress en spanningen bijvoorbeeld. Extreme jaloezie of het Othello syndroom kan gelukkig goed worden behandeld. Een psycholoog kan verschillende soorten therapieën toepassen.

Zoals cognitieve gedragstherapie. Deze behandeling geeft je meer inzicht in jouw extreme jaloezie en gedragingen, maar zorgt er ook voor dat je minder heftig gaat reageren op prikkels. Je leert beter omgaan met de symptomen en kunt werken aan een gezonde relatie.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel