Schematherapie

Schematherapie legt oude en negatieve patronen uit het verleden bloot die nu een belemmerende invloed hebben op jouw leven en welzijn. Deze patronen ontstaan vaak tijdens de kinderjaren. Door negatieve ervaringen of de manier waarop je bent opgevoed.
Schematherapie zorgt ervoor dat je deze negatieve denkpatronen of overtuigingen kunt herkennen en ombuigen. Bijvoorbeeld door meer inzicht te krijgen in de manier waardoor of waarom de gevoelens of overtuigingen ontstaan zijn. Wat houdt schematherapie precies in?
Wat is schematherapie?
Hoe je dingen doet en ervaart of hoe jij jezelf ziet wordt ook wel een schema genoemd. Deze programmering wordt al vroeg in je leven samengesteld. Hierbij kun je denken aan het ontwikkelen van gedragingen om jezelf te beschermen. Dat deze schema’s toen functioneel waren, betekent niet dat ze dat nu ook nog zijn. Sterker nog, deze schema’s en strategieën kunnen je op een volwassen leeftijd zelfs belemmeren. Er ontstaan in dat geval valkuilen.
Misschien omdat er tijdens jouw jonge levensfase voldoende ruimte is geweest voor emotionele ontwikkeling en de behoeften die daarbij horen. Misschien omdat er tijdens jouw jeugd of opvoeding sprake is geweest van een gebrek aan aandacht, misbruik of geweld. Voorbeelden van emotionele behoeften zijn onder andere een gevoel van verbinding en veiligheid, waardigheid, creativiteit en zelfexpressie of plezier. Dit kan op een volwassen leeftijd voor belemmeringen zorgen, zoals psychische klachten of ongewenst gedrag.
Hoe werkt schematherapie?
Tijdens deze behandelvorm leer je begrijpen waarom je de dingen doet, denkt of voelt zoals je dat doet. Bijvoorbeeld omdat je wordt beïnvloed door steeds terugkerende negatieve patronen. Aan de hand van schematherapie krijg je meer inzicht in waarom dat zo is en welke invloeden of ervaringen uit jouw kinderjaren dit veroorzaakt. Samen met een psycholoog ontdek je welke emotionele basisbehoeften je wel of juist niet hebt gekend.
Ook leer je welke belemmerende patronen dit heeft veroorzaakt en hoe je ze kunt veranderen. Dat maakt je niet alleen meer weerbaar, maar verbetert ook jouw aanpassingsvermogen. Dat merk je niet alleen terug in jouw gedrag, maar ook in de manier waarop je denkt en voelt. Dit verbetert de relatie met anderen én jouw zelfbewustzijn.
Wanneer kiezen voor schematherapie?
Schematherapie is een combinatie van verschillende behandelvormen zoals cognitieve gedragstherapie. Soms of indien aanvullend, wordt ook gebruikgemaakt van EMDR. De therapie wordt altijd aangeboden als een op maat gemaakt traject. Natuurlijk geheel afgestemd op jouw hulpvraag. Deze psychotherapie is geschikt voor mensen met de klachten die steeds maar weer terugkerend zijn. Hierbij kun je denken aan sombere gedachten en depressies, maar ook aan perfectionisme en hechtingsproblematiek.
-
Bij hechtingsproblematiek
-
Persoonlijkheidsstoornissen
-
Perfectionisme of faalangst
-
Angst- of eetstoornissen
-
Somberheid of terugkerende depressies
-
Andere psychische gezondheidsklachten
Schematherapie kan ook worden toegepast bij andere mentale gezondheidsklachten die belemmerend voor je werken. Voorbeelden daarvan zijn angst- en eetstoornissen, faalangst, het gevoel hebben niet goed genoeg te zijn of andere persoonlijkheidsstoornissen, Door oude en onverwerkte trauma’s aan te pakken met schematherapie, kun je patronen die je belemmeren ombuigen in positieve veranderingen. De voordelen van schematherapie zijn:
-
Legt oude belemmerende patronen bloot
-
Meer inzicht in jouw emoties
-
Doorbreken en veranderen negatieve gedachten
-
Verbetert het zelfbewustzijn
Schematherapie door een psycholoog
Schematherapie is een veelzijdige behandelvorm die door een psycholoog kan worden toegepast om verschillende oude en negatieve patronen uit jouw jeugd te kunnen doorbreken en veranderen. Bijvoorbeeld omdat ze nu een belemmering zijn voor jouw emotionele- en mentale welzijn. Daardoor kun je positieve veranderingen doorvoeren en negatieve gedachten het hoofd bieden. Ook werk je aan meer zelfbewustzijn en het herstellen van jouw mentale en emotionele balans voor een evenwichtiger leven.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten