Slikangst

stinkangst vrouw handen voor ogen

Slikangst wordt ook wel fagofobie genoemd. Je bent bang om te slikken of zelfs om te stikken. Een heftige angst die invloed heeft op zowel jouw mentale als fysieke gezondheid. Als je extreem bang bent om voedsel of drinken door te slikken, heb je moeite met het eten.  

Zeker in gezelschap. Daarnaast ervaar je symptomen zoals benauwdheid, hyperventilatie, overmatig transpireren en zelfs gewichtsverlies. Fagofobie kan tevens paniekaanvallen veroorzaken. Slikangst heeft hoe dan ook impact op jouw levenskwaliteit. Wat zijn de kenmerken en symptomen van een slikfobie? Hoe kun je zelf slikangst verminderen?

Wat is slikangst of fagofobie?

Slikangst is de angst om voedsel of vloeistof door te slikken. Je bent bijvoorbeeld bang voor verstikking of dat je moet overgeven van het voedsel dat je eet. Je hebt het gevoel dat je keel wordt dichtgeknepen. Daarom wordt slikangst vaak in één adem genoemd met stikangst. Deze fobie heeft als vanzelfsprekend impact op je mentale welzijn, maar kent ook een vervelende fysieke uitwerking. Je gaat namelijk steeds meer voedselgroepen vermijden. Daardoor bestaat ook de kans op gewichtsverlies of een ernstig tekort aan voedingsstoffen.

Welke kenmerken en symptomen horen bij slikangst?

Angst om te slikken kent een aantal vervelende kenmerken en symptomen, afhankelijk van hoe intens de fobie is die je hebt ontwikkeld. Je hebt moeite met het doorslikken van voedsel en vloeistof. Je eet het liefst alleen en op je eigen tempo. Tijdens het eten krijg je een dichtgeknepen keel gevoel. Je bent bang om je te verslikken of zelfs te stikken. Je kunt tevens overmatig gaan transpireren, last krijgen van hyperventilatie of moeite hebben met helder denken. Andere kenmerken en symptomen die horen bij de angst om te slikken zijn: 

  • ^

    Gevoel van een dichtgeknepen keel of druk op de borst

  • ^

    Je hartslag gaat omhoog

  • ^

    Overmatig transpireren en tintelingen

  • ^

    Gevoel dat je moet overgeven

  • ^

    Gewichtsverlies door het overslaan van maaltijden

  • ^

    Niet eten in gezelschap of sociaal isoleren

  • ^

    Je vermijdt specifiek voedsel

  • ^

    Eten gaat langzaam en kost je veel moeite

  • ^

    Je kunt niet meer helder nadenken

Wat is de oorzaak van angst voor slikken of slikangst?

Als je angst hebt ontwikkeld voor het doorslikken van eten of drinken, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Misschien omdat je je een keer heftig hebt verslikt en het gevoel had te stikken. Deze negatieve impuls sla je onbewust op in je brein en kan slikangst veroorzaken. Angst om te slikken kan ook ontstaan door te veel stress en spanningen, of door een traumatische ervaring uit het verleden. Dit hoeft niet direct met eten te maken te hebben. Slikangst kan ook ontstaan uit andere angsten. Zoals paniek- en angstaanvallen.

Hoe kun je angst om te slikken zelf verminderen?

Als je bang bent om te slikken, heeft dit een negatieve impact op jouw fysieke, mentale en sociale welzijn. Etentjes met vrienden of een lunch op je werk sla je het liefst over. Het doorslikken van eten of drinken beheerst je leven. Hoe kun je slikangst zelf verminderen?

  • Je angst (h)erkennen

    Als je wilt slikken zonder angst, is het belangrijk om je angsten onder ogen te zien. Herken de symptomen die je ervaart. Daardoor kun je beter relativeren en krijg je meer grip op de symptomen die je op dat moment voelt.

  • Ontspanningsoefeningen

    Als je fagofobie hebt, zijn de spieren in de keel en in de hals vaak erg gespannen. Zeker tijdens etenstijd. Probeer verschillende oefeningen om meer te kunnen ontspannen. Zoals ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga bijvoorbeeld.

  • Meer bewegen

    Sporten of lekker in beweging zijn zorgt voor ontspanning en draagt bij aan een gezonde levensstijl, maar maakt je ook beter weerbaar tegen jouw slikangst.

Professionele hulp van een psycholoog bij slikangst

Wordt jouw levenskwaliteit beïnvloed door de angst om te slikken? Wacht dan niet met het zoeken van professionele hulp. Deze vorm van angst kan namelijk effectief worden behandeld met doeltreffende therapieën. Daardoor kun je niet alleen jouw angst om te slikken overwinnen, maar sta je fysiek, mentaal en sociaal ook sterker in je schoenen.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel