Smetvrees
Smetvrees is een buitenproportionele angst voor viezigheid of een besmetting door bacteriën. De angststoornis gaat vaak samen met dwanggedachten. Je moet de plank waarop je vlees hebt gesneden bijvoorbeeld vier keer uitkoken of mag een deurklink alleen openen met plastic handschoenen. Als je deze gedachten negeert, krijg je angstgevoelens. Je wast je handen zelfs zo vaak per dag dat je huid uitgedroogd en beschadigd is geraakt.
Hoewel je weet dat wat je doet niet realistisch is, kun je er niet zomaar mee stoppen. De smetvrees beheerst je dagelijks leven. Thuis, maar zeker ook tijdens sociale contacten of op je werk. Wat is smetvrees? Wat zijn de kenmerken en hoe kom je van deze stoornis af?
Wat is smetvrees?
Als je smetvrees hebt, ben je obsessief bezig met de gedachte dat je voorwerpen of zelfs mensen vies vindt. Je krijgt daardoor last van dwanggedachten die je dwingen om oppervlakken of voorwerpen vrij te maken van bacteriën en te ontsmetten. Het is een steeds terugkerend ritueel. Als je deze dwingende gedachten negeert, uit zich dat in heftige angsten of een paniekaanval. Je moet schoonmaken om jezelf van enige verlichting te voorzien.
Welke kenmerken en symptomen horen bij smetvrees?
Er zijn verschillende kenmerken en symptomen die horen bij smetvrees. Je besteedt bijvoorbeeld obsessief veel aandacht aan het schoonmaken van je leefomgeving. Je was je handen zoveel keer per dag dat de huid beschadigd is geraakt. Daarnaast heb je last van dwanggedachten die je ertoe dwingen om dingen te ontsmetten om een angstaanval te voorkomen. Ook deze kenmerken horen bij deze obsessieve-compulsieve stoornis.
-
Je hebt last van dwanggedachten m.b.t schoonmaken
-
Je ontwikkelt bepaalde rituelen voor reiniging
-
Negeren van deze gedachten creëert angst en paniek
-
Je raakt liever geen voorwerpen of mensen aan
-
Je vermijdt situaties waarin je andere mensen moet ontmoeten
-
Bent altijd bang voor een bacteriële besmetting
-
Je wast je handen letterlijk stuk
Smetvrees heeft niet alleen invloed op jouw dagelijks leven, maar ook op jouw sociale contacten. Vrienden of familie begrijpen mogelijk niet waarom je dit gedrag vertoont. Als je ergens op visite bent, kan de gastvrouw of gastheer zich zelfs beledigd voelen. Deze stoornis kan dus ook een sociaal isolement, eenzaamheid of zelfs depressies veroorzaken.
Wat zijn de mogelijke oorzaken van smetvrees?
Een obsessieve angst voor vuil en besmetting kan voortkomen uit een trauma. Bijvoorbeeld omdat je iets hebt meegemaakt wat je ontzettend vies vond. Soms is smetvrees ook genetisch bepaald. Wanneer je grootgebracht bent door ouders of verzorgers met een obsessie voor besmetting of vuil, is de kans groter dat jij later ook smetvrees ontwikkelt. Vaker ontstaat de angst voor vuil of smetvrees vanuit andere stoornissen. Zoals bijvoorbeeld een dwangneurose, dwanggedachten of andere obsessieve-compulsieve stoornissen.
Wat kan ik zelf doen aan smetvrees?
Meer controle krijgen over jouw smetvrees of dwanggedachten is niet eenvoudig. Op dat moment is er voor jouw namelijk maar één oplossing om angst en paniek te voorkomen. Als je de handelingen uitvoert, nemen de angsten af. Echter is dat maar tijdelijk. Probeer je dwanghandelingen onder controle te krijgen door meer bewustwording te creëren. Houd bij hoe vaak je een handeling uitvoert en bouw dit langzaam af. Je moet het vertrouwen krijgen dat ook wanneer je minder vaak je handen was, je niet direct ziek wordt of besmet raakt.
Hulp van een psycholoog bij smetvrees en obsessieve-compulsieve stoornissen
Lukt het je niet om beter om te gaan met jouw smetvrees? Blijf je dwanghandelingen uitvoeren en heeft dit invloed op jouw dagelijks leven? Wacht niet te lang met het inschakelen van professionele hulp. Een psycholoog kan je hierbij helpen. Onder andere met cognitieve gedragstherapie. Deze therapie zorgt ervoor dat je de gedachten die je verbindt aan jouw smetvrees kunt veranderen. Jouw angsten worden dan minder beladen.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten