Verdriet

verdriet vrouw in kamer

Verdriet is een sterke emotie. We ervaren het als we een dierbare zijn verloren, maar misschien ook doordat we teleurgesteld zijn in een situatie of een bepaald persoon. Verdriet kan ook worden veroorzaakt door ziekte. Het is dan vaak de onmacht die de emotie veroorzaakt. Toch heeft de emotie verdriet ook een functie en een aantal positieve kanten.

Het helpt ons gevoelens te uiten en te verwerken. Daardoor kunnen we betere beslissingen maken. Waar is verdrietig zijn goed voor en hoe moet je omgaan met de emotie verdriet?

Ben ik verdrietig of depressief?

Voordat je leert omgaan met deze emotie is het belangrijk om te kunnen onderscheiden of het om verdriet gaat of om depressieve gedachten. Gelukkig hebben deze twee emoties verschillende kenmerken. Een depressie gaat meestal over een lange periode. Er is geen duidelijke reden voor. Je hebt continu negatieve gedachten en vindt nergens plezier in.

Als je verdriet hebt, duurt de periode vaak kort. Je haalt nog wel plezier in het ondernemen of doen van dingen. Verdriet kent namelijk afwisselend fijne en minder fijne momenten. Ook weet je wat de reden van je verdriet is. Dit kan rouw en verlies zijn of een teleurstelling. 

Welke vormen van verdriet zijn er?

Er zijn verschillende soorten verdriet. Je kunt de vormen onderverdelen in liefdesverdriet, somberheid en rouw. Hieronder lees je welke kenmerken deze emoties met zich meenemen.

  • ^

    Liefdesverdriet

    Je hebt verdriet omdat een sociale band met een geliefde verbroken is. Deze emotie kan dagen, weken of soms maanden aanhouden. Het voelt als verlies. 

    Lees meer over liefdesverdriet

  • ^

    Rouwverwerking

    Deze vorm van verdriet ervaar je bij het overlijden van een dierbaar persoon. Je kunt ook rouwen bij het overlijden van een dier, het verliezen van een baan of je woning. Dit verdriet wordt minder als het verlies op de juiste manier wordt verwerkt.

  • ^

    Somberheid

    We voelen ons allemaal weleens een dag niet in balans. Alles zit tegen en er gebeuren dingen waardoor je jouw dag als verloren gaat zien. Je voelt je niet zo lekker of blij. Ook somberheid is een sterke emotie die verdriet kan veroorzaken.

Hoe kun je het beste omgaan met verdriet?

  • ^

    Verdrietig zijn mag, maar houd gedachten onder controle

    Het is prima om verdriet te hebben. Het heeft namelijk ook een functie. Toch is het belangrijk om je gedachten onder controle te houden. Je kunt vanuit verdriet namelijk ook makkelijk gaan piekeren over dingen waar je geen invloed op hebt of die niet relevant zijn. Het verdriet kan dan ook overgaan in een depressie. Misschien omdat je denkt dat jij degene bent die voor het verdriet heeft gezorgd, of dat de situatie waarin je nu zit nooit meer zal veranderen. 
  • ^

    Zoek afleiding bij vrienden

    Je gedachten verzetten is belangrijk om op de juiste manier om te kunnen gaan met de emotie verdriet. Onderneem iets leuks, bij voorkeur met vrienden. Zo voorkom je een sociaal isolement. Leuke dingen doen zorgt ook voor de aanmaak van oxytocine en dopamine. Het gelukshormoon dat je nodig hebt om je beter te voelen

  • ^

    Ontspanning en rust opzoeken

    Maak een lange wandeling door de natuur. Dit maakt je hoofd vrij en geeft je mogelijk ook weer nieuwe energie. Ontspannen kan ook door mindfulness oefeningen te doen. Zoals mediteren of yoga. Het herstel je zenuwstelsel.

Zoek professionele hulp als verdriet jouw leven beïnvloedt

Heb je het gevoel dat verdriet te veel invloed heeft op jouw leven? Ervaar je psychische of lichamelijke klachten of ben je naast verdrietig ook neerslachtig of somber? Wacht niet te lang met zoeken naar professionele hulp. Een psycholoog vertelt je waar je pijnpunten zich bevinden en hoe je om kunt gaan met deze emoties. Er is weer tijd om gelukkig te zijn.

 

 

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel