Vliegangst
Vliegangst wordt ook wel aviofobie genoemd. Het is een sterke angst voor vliegen in een vliegtuig. Zelfs de gedachten aan een vliegreis maken heftige emoties en soms ook paniekgevoelens los. Zoals misselijkheid en transpireren, hyperventilatie of een verhoogde hartslag en hartkloppingen. Angst om te vliegen is een fobie die veel voorkomt. Zonder dat hier een directe aanleiding voor is. Wat zijn de kenmerken en de oorzaken van vliegangst of aviofobie? Kun je aviofobie zelf verminderen of laten behandelen door een psycholoog?
Wat is vliegangst?
Vliegangst is de angst voor reizen in een vliegtuig. Je hebt niet alleen een extreme angst voor het wachten op de luchthaven, maar ook voor de vlucht, het opstijgen en het landen. De gedachten aan vliegen, een vliegtuig of vliegreis kunnen al angstgevoelens veroorzaken. Deze angst gaat verder dan alleen gezonde spanning die de meeste mensen ervaren.
De angst om te vliegen kan je behoorlijk beperken in wat je leuk vindt én natuurlijk in waar je wilt zijn. Het kan invloed hebben op je levensgeluk, zeker wanneer je een liefhebber bent van reizen of familie in het buitenland hebt. Gelukkig is aviofobie goed te behandelen.
Kenmerken en symptomen van aviofobie of vliegangst
Iemand met aviofobie ervaart kenmerken en symptomen die passen bij verschillende angststoornissen. Mensen die bang zijn om te vliegen, hebben vaak ook last van claustrofobie. Deze angst richt zich op kleine ruimtes of ruimtes waaruit ze niet kunnen vluchten. De symptomen van vliegangst zijn niet alleen aanwezig wanneer je fysiek een vliegtuig of in stapt, maar ook bij de gedachten hieraan. Ook het zien van beelden in de media kan deze gevoelens oproepen. Veel voorkomende symptomen van vliegangst zijn:
-
Hyperventilatie en kortademigheid
-
Druk op de borst en verhoogde hartslag
-
Duizeligheid en misselijkheid
-
Droge mond en overmatig transpireren
-
Emotioneel worden of huilen
Mogelijke oorzaken van angst om te vliegen
-
Door een onderliggende angst zoals claustrofobie
-
Bang zijn om een paniekaanval te krijgen
-
Traumatische vliegervaring zoals turbulentie
-
Iemand verloren aan een vliegtuigongeluk
-
Door beelden in de media
Ook mensen die nog nooit hebben gevlogen kunnen vliegangst ontwikkelen. Vaak gebeurt dit door verhalen van derden, de media of gedurende de opvoeding. Je kunt namelijk ook een angst voor vliegen ontwikkelen wanneer hier herhaaldelijk negatief over is gepraat.
Ik moet binnenkort vliegen: kan ik mijn vliegangst verminderen?
Ook als je vliegangst hebt kan het voorkomen dat je moét vliegen. Bijvoorbeeld als je familie in het buitenland hebt of een zakenreis moet maken voor je werk. Zelf je angst verminderen of hier beter mee omgaan, kan op verschillende manieren. Dit zijn enkele vliegangst tips.
-
Reis samen en niet alleen
reis bij voorkeur samen met iemand die je vertrouwt. Praat over jouw vliegangst, welke gevoelens je daarbij ervaart en op welk moment. -
Herken de symptomen
vliegangst gaat samen met symptomen zoals transpireren, hyperventilatie en hartkloppingen. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen. Als je herkent wat je voelt en waardoor dat komt, kun je veel makkelijker relativeren. -
Jezelf afleiding geven
download een leuke film, luister naar jouw favoriete muziek of doe een spelletje met je reisgenoot tijdens de vlucht. Voed je hersenen met positieve prikkels. Zo blijft er minder ruimte over om na te denken over hoe spannend iets is.
-
Let op je eetpatroon
het is makkelijk om op het vliegveld te kiezen voor een makkelijke snack met veel suiker, vet of koolhydraten. Ook deze stoffen, met name suiker, voeden je angst. Let op je eetpatroon en eet bij voorkeur gezonde producten.
Behandeling vliegangst door een psycholoog
Helpen de bovenstaande tips niet voldoende of wordt jouw leven negatief beïnvloed door vliegangst of aviofobie? Wacht dan niet te lang met het inschakelen van professionele hulp zoals een psycholoog. Er zijn veel effectieve therapie die vliegangst verminderen of zelfs helemaal laten verdwijnen. De wereld is veel te mooi om niet door jou ontdekt te worden.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten