EMDR

EMDRI met gezicht en tekst

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization Reprocessing. Deze therapie kan veelzijdig worden ingezet bij stoornissen die worden veroorzaakt door een trauma uit het verleden. EMDR wordt ook effectief gebruikt als therapie voor mensen met PTSS. Wat houdt de therapie en wanneer wordt het ingezet? Wat zijn de voordelen en het effect van een behandeling bij een posttraumatische stressstoornis door middel van EMDR-therapie?

Wat is EMDR therapie?

EMDR is een effectieve therapie die vaak wordt gebruikt bij psychische klachten, veroorzaakt door een ingrijpende gebeurtenis of een trauma uit het verleden. Hierbij kun je denken aan een verkeersongeval, misbruik en mishandeling of andere schokkende gebeurtenissen. EMDR therapie start met een aantal vragen over het trauma. Vervolgens wordt er gebruikgemaakt van geluiden of kleine bewegingen. Door deze te volgen met je ogen ontstaat er afleiding terwijl jouw gedachten nog bij het trauma zijn dat je hebt meegemaakt. Op deze manier wordt het werkgeheugen van de hersenen “ gereset.”.

De effecten van een EMDR behandeling

EMDR heeft als doel jouw actieve herinnering aan een vervelende gebeurtenis of trauma te vervagen. Deze verdwijnt niet maar wordt milder. Dit zorgt ervoor dat de herbeleving van  de gebeurtenis minder emotioneel beladen is. Daardoor nemen ook de klachten die hiermee samenhangen af, zoals angst- en paniekaanvallen. Het effect van een EMDR behandeling is ook dat je het trauma beter kunt verwerken waardoor ook vermijdingsgedrag afneemt.

EMDR zorgt ervoor dat de herinnering aan het trauma een nieuwe lading krijgt. Deze wordt vervolgens op een andere en positieve manier opgeslagen in het langetermijngeheugen. Bij een herbeleving verschuiven deze gedachten van het langetermijngeheugen naar het werkgeheugen. Dit geheugen is beperkt waardoor de gedachten veel minder heftig zijn. Ze zijn vager en hebben minder emotionele lading waardoor je er makkelijker aan kunt denken.

Wanneer kan EMDR worden ingezet?

EMDR kan breed worden ingezet voor verschillende traumatische gebeurtenissen die niet of niet op de juiste manier verwerkt kunnen worden en invloed hebben op jouw functioneren. Dit wordt ook wel PTSS of een posttraumatische stressstoornis. Het wordt ook ingezet voor:

  • ^

    Trauma door oorlogssituaties

  • ^

    Verlies van een dierbaar persoon of naaste

  • ^

    Psychische klachten door een ernstige aandoening

  • ^

    Ernstige ongevallen

  • ^

    Gebeurtenis met geweld zoals een overval of mishandeling

EMDR wordt vaak ingezet bij PTSS. Als je een posttraumatische stressstoornis hebt door een heftige gebeurtenis of trauma, dan kan dit samengaan met de volgende symptomen:

  • ^

    Herbelevingen en nachtmerries over de gebeurtenis

  • ^

    Vermijdingsgedrag. Je vermijdt situaties die in verband staan met het trauma

  • ^

    Somberheif of depressies

  • ^

    Angst- en paniekaanvallen door stress

  • ^

    Slaapstoornissen door herbelevingen

  • ^

    Stemmingswisselingen en een negatief zelfbeeld

  • ^

    Lichamelijke klachten

De voordelen van EMDR

EMDR therapie als ondersteunende therapie via een psycholoog heeft veel voordelen. De behandeling is effectief en werkt snel. Een langdurige behandeling is, afhankelijk van de ernst van het trauma, vaak niet nodig. Het kan de klachten verminderen, maar zelfs ook helemaal laten verdwijnen. Daarnaast is er met EMDR vrijwel geen sprake van bijwerkingen.  

EMDR via een psycholoog

Als jouw functioneren wordt beïnvloed door een trauma of een schokkende gebeurtenis  uit het verleden, is het belangrijk om zo snel mogelijk de juiste professionele hulp in te schakelen. Een psycholoog kan je voorzien van de juiste EMDR behandeling, afgestemd op jouw behoeften. Met deze therapie ervaar je minder herbelevingen of vermijdingsgedrag.

Het trauma krijgt een meer positieve lading waardoor het minder impact heeft op jouw dagelijks functioneren en lichamelijke en mentale welzijn. EMDR kan er ook voor zorgen dat de klachten verdwijnen. Bijvoorbeeld in het geval van een posttraumatische stressstoornis.

 

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel