Borderline

Borderline vraagteken welke moodswing

Borderline is een persoonlijkheidsstoornis. Jouw gedrag, stemming en gedachten zijn overheersend negatief, vooral over jezelf. Omgaan met emoties is moeilijk. Je hebt een laag en verkeerd zelfbeeld waarbij je ervan overtuigd bent dat ook andere mensen dit vinden. Wat zijn de kenmerken en de symptomen en wat zijn de oorzaken van borderline? 

Wat is borderline?

Borderline is een stoornis die samengaat met sterke stemmingswisselingen en een persoonlijkheidsstoornis. Je hebt een verkeerd en vaak negatief beeld over jezelf en kunt niet of moeilijk omgaan met emoties. Daardoor kun je heftig of juist heel vlak reageren. Borderliners hebben naast emotionele instabiliteit ook vaak last van verlatingsangst. Een borderline persoonlijkheidsstoornis komt voor onder mannen, maar meer bij vrouwen.

De oorzaak en mogelijke gevolgen van borderline

Borderline kan verschillende oorzaken hebben. Op sociaal vlak, maar zeker ook door erfelijke of psychische factoren. Ook een trauma uit het verleden kan de oorzaak zijn van een persoonlijkheidsstoornis. Zoals pesten, een instabiele jeugd, misbruik of mishandeling.

  • ^

    Trauma op het gebied van hechting in intieme relaties

  • ^

    Pesten, mishandeling of misbruik in het verleden

  • ^

    Erfelijke belasting

Borderline kan ernstige gevolgen hebben. In de eerste plaats omdat je moeite hebt met het onderhouden of aangaan van sociale contacten. Dit kost ontzettend veel energie waardoor je stress en spanningen ervaart. Borderliners kunnen ook somberheid en angst– of paniekaanvallen ontwikkelen. Evenals andere stoornissen zoals anorexia of PTSS. Soms gaat borderline samen met suïcidale gedachten of zelfbeschadiging. Zoals jezelf snijden.

Heb je zelfmoordgedachten? Blijf er niet alleen mee rondlopen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via de telefoon (0800 – 0113) of chat. 113 Zelfmoordpreventie is 24/7 bereikbaar

Symptomen en kenmerken van borderline

Een borderliner kan veel verschillende kenmerken en symptomen laten zien. Naast heftige wisselingen in gedrag en stemmingen, ontstaan er vaak ook problemen op het gebied van sociale hechting binnen relaties. De gedachten over een persoon wisselen continu. Het onderhouden van stabiele relaties is moeilijk. Andere symptomen en kenmerken zijn impulsief gedrag, een verstoring van het zelfbeeld en de angst om verlaten te worden
  • ^

    Verkeerd beeld over jezelf

    Een borderliner voelt zich vaak buitengesloten, afgewezen of niet begrepen. Je weet niet zo goed wie je bent en wat je ergens van vindt of moet voelen. Daarbij voel je je vaak eenzaam en denk je dat anderen je waardeloos vinden.

  • ^

    Angst om verlaten te worden

    Als je borderline hebt, vind je het moeilijk om sociale contacten aan te gaan en te onderhouden. Je bent heel bang om in de steek gelaten te worden. Je probeert obsessief om dit te voorkomen. Daardoor ervaren borderliners ook vaak problemen binnen vriendschappen, intieme relaties en liefdesrelaties.

  • ^

    Heftige wisselingen in je gedrag

    Als je borderline hebt, kan ook jouw gedrag heel snel en sterk veranderen. Van blij en opgewekt naar boos of verdrietig. Ook kun je angsten ervaren. Emoties komen en gaan, zonder dat je ze onder controle kunt houden.

Welke behandeling bij een borderline persoonlijkheidsstoornis?

Borderline is een heftige stoornis die jouw leven psychisch op zijn kop kan zetten, maar mogelijk ook lichamelijke gevolgen heeft. Zoals het beschadigen van jezelf door te snijden of jezelf te branden. Soms gaat borderline ook samen met de gedachten aan zelfdoding.

Tijdig de juiste professionele hulp inschakelen is belangrijk. Een psycholoog kan je van de juiste handvatten voorzien en een passende therapie of behandelvorm bieden. Welke behandeling dat is, is afhankelijk van de stoornis en de symptomen die je ervaart. Voorbeelden zijn onder andere dialectische gedragstherapie. Een psycholoog helpt je bij het verbeteren van je zelfbeeld en zelfvertrouwen, wat de weg naar herstel makkelijker maakt.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel