Postpartum depressie

postpartum depressie voet kindje moeder

Een postpartum depressie is een depressie die ontstaat nadat je bevallen bent van je kindje. Daarom wordt het ook wel postnatale depressie genoemd. Het kan enkele dagen of soms zelfs een jaar na een bevalling optreden. Een postpartum depressie kan samengaan met sombere of angstige gevoelens, maar ook lusteloosheid, moeheid en een laag zelfbeeld. Wat is een postpartum depressie? Wat zijn de symptomen en hoe wordt dit veroorzaakt?

Wat is postpartum depressie?

Een postpartum depressie ontstaat na de bevalling of in een later stadium. Bijvoorbeeld nadat je bent gestopt met het geven van borstvoeding of als je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat. Een postpartum depressie kan enkele weken tot enkele maanden duren. De periode gaat samen met sombere gevoelens, stemmingswisselingen en het gevoel dat je niets goed doet of geen goede moeder bent. Je voelt je emotioneel instabiel, bent moe en kunt eigenlijk niet genieten van deze mooie periode, samen met jouw kindje. 

Oorzaken van een postnatale of postpartum depressie

Ruim 1 op de 10 vrouwen heeft last van depressieve gevoelens na de bevalling. Soms komt het ook voor bij mannen. Een postpartum depressie ontstaat doordat zowel de thuissituatie als ook je lichaam verandert. Onder andere door de hormoonspiegel. Andere oorzaken van een depressie zijn een bevalling die te snel is gegaan. Misschien door een keizersnede. De bevalling kan ook traumatisch of gecompliceerd zijn geweest. Een andere oorzaak van een postpartum depressie is gevoeligheid voor psychische klachten of erfelijke belasting.

Postpartum depressie symptomen en kenmerken

Een postpartum depressie heeft zowel lichamelijke als psychische kenmerken en symptomen. Je hebt bijvoorbeeld sombere gevoelens, je piekert en je kunt je eenzaam voelen in jouw situatie. Ook kun je te maken krijgen met lusteloosheid en een moe gevoel.

Je twijfelt aan jouw kunnen en hebt een laag zelfbeeld. Je hebt het gevoel geen goede moeder te zijn. Daarnaast kunnen stemmingswisselingen en angstgevoelens voorkomen. Andere symptomen van een postpartum depressie zijn huilen en vergeetachtigheid.

  • ^

    Sombere en soms agressieve gedachten

  • ^

    Een laag zelfbeeld

  • ^

    Je bent moe en lusteloos

  • ^

    Stemmingswisselingen en huilbuien

  • ^

    Angstaanvallen

  • ^

    Vergeetachtigheid

  • ^

    Veranderend eetpatroon (je eet meer of juist minder)

Kun je zelf iets doen om een postpartum depressie te verminderen?

Je kunt zelfs iets doen om depressieve gedachten of één van de andere symptomen van een postpartum depressie te verminderen. Het is belangrijk om te erkennen dat je een moeilijke tijd doormaakt en misschien wel last hebt van depressiviteit. Praat over hoe jij je voelt met een vriend of vriendin, of met jouw eigen partner. Daardoor begrijpen mensen die dicht bij je staan beter door welke fase je gaat en kunnen ze begrip tonen voor hoe jij je voelt. Neem tijd voor jezelf, eet gezond, slaap voldoende en zorg voor ontspanning.

  • ^

    Schrijf jouw gedachten en gevoel op

  • ^

    Praat met een dierbare vriend of jouw partner

  • ^

    Neem voldoende tijd voor jezelf

  • ^

    Zorg voor ontspanning

  • ^

    Eet gezond en rust voldoende

  • ^

    Zoek professionele hulp

In sommige gevallen is er meer nodig om de symptomen van een postpartum depressie te verminderen. Misschien omdat je gevoelig bent voor psychische klachten of door andere onderliggende oorzaken. Zoals een complexe bevalling of een te snelle keizersnede waardoor je de geboorte van jouw kindje niet bewust hebt meegemaakt. Ook dit kan een oorzaak zijn van een depressie. Dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken.

Psycholoog bij een postpartum depressie

In de meeste gevallen gaat een postpartum depressie over nadat je gewend bent geraakt aan de nieuwe situatie in huis en de hormoonspiegel in je lichaam weer in balans is. Soms gaan depressieve gevoelens na een bevalling niet zomaar over. Misschien door een traumatische bevalling of andere onderliggende oorzaken. In dat geval is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een psycholoog geeft je het inzicht dat nodig is en je de handvatten aanreikt die je nodig hebt om te kunnen genieten van het moederschap.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel