Sociale angststoornis

stress men

Als je een sociale angststoornis hebt, ben je bang voor de mening van andere mensen en hun reacties. Ook communiceren in het openbaar of voor een grote groep mensen vind je moeilijk. Sociale situaties wil je dan ook het liefst vermijden. Jouw wereld wordt uiteindelijk steeds kleiner waardoor je makkelijker in een isolement terechtkomt. Je ervaart symptomen als zenuwachtig zijn, trillende handen, transpireren of soms zelfs heftige paniekaanvallen.

Wat is een sociale angststoornis precies? Wat zijn de kenmerken en symptomen die je ervaart? Wat is de oorzaak en is er een behandeling of therapie voor een sociale fobie?

Wat is een sociale angststoornis?

Als je een sociale angststoornis hebt, heb je moeite met sociale gebeurtenissen en bijeenkomsten. Deze ga je het liefst uit de weg. Je bent bang voor reacties of meningen van anderen, maar durft soms ook niet in het openbaar te spreken. Bijvoorbeeld tijdens een meeting of bedrijfspresentatie. Kortom; je hebt moeite met het maken van sociaal contact.

Een sociale fobie zorgt ervoor dat je tijdens deze situaties een diepe angst ervaart. Deze angst brengt vervelende mentale en lichamelijke kenmerken en symptomen met zich mee.

Kenmerken en symptomen van een sociale angststoornis

Sociale angst gaat in veel gevallen gepaard met symptomen als transpireren, buikpijn en de drang om te vluchten, ver weg van de situatie. Andere sociale angststoornis symptomen zijn: 

  • ^

    Zenuwachtig gevoel en ongerustheid

  • ^

    Transpireren en trillen

  • ^

    Hartkloppingen en een benauwd gevoel

  • ^

    Jezelf afsluiten van de buitenwereld

Omdat je angst creëert voor een sociale situatie, maakt jouw lichaam adrenaline aan. Daardoor kun je misselijkheid ervaren, maar ook buikpijn, trillingen en zweten. Ook moeite met ademhalen en hartkloppingen zijn enkele van de symptomen van een sociale fobie.

Wat is de oorzaak van sociale angststoornissen?

Je kunt erfelijk belast zijn met angst voor sociale situaties, maar een angststoornis kun je ook ontwikkelen na een nare ervaring of een trauma. Ook onder bepaalde groepen mensen komen sociale fobieën vaker voor. Zoals alleenwonenden, mensen die verslavingsgevoelig of werkloos zijn. Andere oorzaken van het ontwikkelen van een fobie voor sociale situaties:

  • ^

    Je bent erfelijk belast met een sociale angststoornis

  • ^

    Je bent getraumatiseerd (bijv. pesten of een black-out ervaring)

  • ^

    Je hebt weinig vertrouwen in mensen

  • ^

    Je hebt een negatief zelfbeeld

Sociale fobie of angst verminderen met deze tips

Een sociale angststoornis kan je behoorlijk beperken in wie en waar je wilt zijn of wat je wilt doen. Zeker wanneer je sociale bijeenkomsten het liefst zoveel mogelijk vermijdt, wordt jouw wereld steeds kleiner en blijft de fobie gevoed. Zo kun je jouw sociale angst verminderen:

  • ^

    Structuur

    Zorg voor voldoende structuur tijdens de dag. Sta bijvoorbeeld op dezelfde tijd op, eet op gezette tijden en ga in de avond een uurtje sporten. Dit ritme voorkomt piekeren en brengt rust in je lichaam. Zo kun je jouw mentale welzijn stabiliseren.
  • ^

    Bereid je voor op sociale situaties

    Een goede voorbereiding zorgt voor meer zelfverzekerdheid.  Bijvoorbeeld tijdens een vergadering of een verjaardag van een vriendin. Goed voorbereiden doe je door te erkennen wat je hebt. Op deze manier heb je ook tijdens situaties die spannend voor je zijn, de houvast die je nodig hebt.
  • ^

    Beloon jezelf

    Als je een sociale angststoornis hebt, is het ook belangrijk dat je jezelf gerust kunt stellen. Bijvoorbeeld met iets leuks dat je jezelf belooft wanneer je de uitdaging bent aangegaan. Zoals een lekkere cappuccino of een wandeling op de hei.

Sociale angststoornis behandeling door een professional

Wil jij je niet meer laten beperken door jouw gedachten? Wil je ook zorgeloos kunnen deelnemen aan sociale situaties? Dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk waarmee je jouw sociale fobie onder controle krijgt en kunt verminderen. Een psycholoog kan je hierbij helpen. Een goede stap in de richting naar vertrouwen in jezelf én in anderen.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel