Dissociatie

Meisje met dissociatie

Dissociatie wordt ook wel DIS of Dissociatieve Identiteit Stoornis genoemd. Je bewustzijn is zwak waardoor het voelt alsof je meerdere persoonlijkheden hebt, terwijl je eigen “ik” niet goed kent of kan omschrijven. Deze psychische aandoening heeft invloed op jouw dagelijks leven en welzijn. Wat is dissociatie en welke kenmerken en symptomen horen daarbij? Wat is de oorzaak van een dissociatieve identiteitsstoornis en welke behandelingen bestaan er?

Wat is dissociatie of DIS?

Als je dissociatie hebt, voelt het alsof de dingen die je denkt of voelt niet van jouw zijn. Je voelt je onsamenhangend en minder bewust van de dingen die je doet. Het voelt alsof een ander dit voor je voelt, ziet of beleeft. Deze psychische aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij  mannen. Ongeveer 2% van de Nederlanders is gediagnosticeerd met DIS.

Kenmerken en symptomen dissociatieve identiteitsstoornis

Een dissociatieve identiteitsstoornis heeft vervelende kenmerken en symptomen. Ze kunnen zowel jouw fysieke als psychische welzijn verstoren. Symptomen die horen bij deze stoornis lopen uiteen van verwardheid en geheugenverlies, tot aan een onwerkelijk of emotieloos gevoel. Ook angst- en paniekaanvallen komen voor. Andere kenmerken van dissociatie zijn:

  • ^

    Onwerkelijk gevoel in voelen en denken

  • ^

    Je hebt het gevoel dat je functioneert als afzonderlijke delen

  • ^

    Verward gevoel en geheugenverlies

  • ^

    Emoties komen niet of nauwelijks door

  • ^

    Je hebt het gevoel dat je vervreemd raakt van jezelf

  • ^

    Angst- en paniekaanvallen

  • ^

    Onzekerheid

Daarnaast komen kenmerken als het verlies van tijdsbesef en concentratieproblemen voor. Je voelt je vervreemd van wie je echt bent. Als je een dissociatieve identiteitsstoornis hebt, heb je mogelijk ook moeite met het bij elkaar brengen van de dingen die je doet, hebt meegemaakt of voelt. De dingen die je doet of voelt, maak je als persoon niet bewust mee.

Gevolgen van DIS

De kenmerken en symptomen van een dissociatieve identiteitsstoornis nemen ook vervelende gevolgen met zich mee. Door DIS ervaar je mogelijk moeilijkheden in de omgang met andere mensen, je werk of relatie. Daarnaast kun je bij dissociatie ook te maken krijgen met PTSS, zelfbeschadiging, depressies, eetstoornis of angst- en stemmingsstoornissen.

Oorzaken van dissociatie

DIS of dissociatie kan verschillende oorzaken hebben. Op basis van onderzoeken zijn er een aantal oorzaken die veelvoorkomend zijn. Zoals een traumatische ervaring op jonge leeftijd. Hierbij kun je denken aan pesten, huiselijk geweld binnen het gezin of seksueel misbruik. DIS kan ontstaan wanneer je deze ervaring niet hebt kunnen verwerken of daar op dat moment met niemand over hebt kunnen praten. Als bescherming probeert jouw geest zich af te sluiten van deze pijn. Daardoor kon je er op dat moment beter mee omgaan.

Welke behandelingen tegen dissociatieve stoornissen?

Wordt jouw functioneren of mentaal welzijn ernstig belemmerd door dissociatie? Dan zijn er verschillende therapievormen mogelijk. Soms wordt zelfs gekozen voor een combinatie van behandelingen. Zoals cognitieve gedragstherapie, EMDR of psychotherapie door een psycholoog. Soms wordt ook gekozen voor psychomotorische therapie. Een traject wordt volledig afgestemd op jouw hulpvraag en de symptomen die je ervaart bij dissociatie.

  • ^

    EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

  • ^

    Cognitieve gedragstherapie

  • ^

    Psychotherapie

  • ^

    Psychomotorische therapie

Psychische hulp bij dissociatie

DIS heeft kenmerken en symptomen die jouw welzijn kunnen beïnvloeden. Daarnaast heeft deze identiteitsstoornis ook ernstige psychische gevolgen. Met uitsluiting van de symptomen, bestaat er voor deze complexe mentale aandoening geen directe medicatie. Wel bestaan er effectieve therapievormen en behandelingen door een psycholoog.

Wordt jouw functioneren negatief beïnvloed door dissociatie? Wacht dan niet te lang met het zoeken van professionele hulp. Een psycholoog geeft je de handvatten die je nodig hebt om terug jezelf te kunnen zijn. Onder andere door het toepassen van op maat gemaakte therapie zoals EMDR, cognitieve gedragstherapie, psycho- of psychomotorische therapie.  

 

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel