Eetstoornis

Eetstoornis Apple meetlint

Een eetstoornis kenmerkt zich door een verstoord eetpatroon. Je eet te weinig of juist te veel. Ook regelmatige eetbuien, gevolgd door streng vasten vallen onder een eetgedrag stoornis. Deze aandoening heeft niet alleen een negatieve impact op jouw lichamelijke gezondheid, maar zeker ook op jouw mentale welzijn. Een eetstoornis is dan ook een psychische aandoening. Wat zijn de kenmerken en de oorzaak van een eetstoornis?

Wat is een eetstoornis?

Een eetstoornis is een afwijking die het eetpatroon verstoort. Het kan zich op verschillende manieren kenmerken. Je eet te weinig omdat je bang bent om zwaarder te worden. In veel  gevallen gaat dit ook samen met het gebruik van laxeer- of dieetpillen, overgeven na een maaltijd en overmatig veel sporten. Een verstoring kan zich ook uiten in te veel eten.

 Je hebt eetbuien en eet op momenten overmatig veel, gevolgd door streng lijnen. Een eetstoornis gaat vaak samen met psychische klachten. Zoals een laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, depressies en paniekaanvallen. Dit kan tevens een oorzaak zijn van een verstoord eetgedrag. Jouw eetgedrag is dan namelijk het enige waar je zelf nog grip op hebt.

Wat is de oorzaak van eetstoornissen?

Een eetstoornis kan verschillende oorzaken hebben. Een verstoord eetgedrag kan bijvoorbeeld voortkomen uit een erfelijke belasting op een groter risico op overgewicht of obesitas. Omdat je bang bent om aan te komen, ga je overmatig lijnen en weinig eten. Daardoor kun je makkelijker een eetstoornis in de vorm van eetbuien ontwikkelen.

Veel vaker komt een verstoring in het eetpatroon voort uit psychische klachten. Zoals weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld, pesten of een trauma uit het verleden of emotionele instabiliteit. Omdat je wél controle weet te houden over wat je eet, ontwikkel je makkelijker een eetstoornis. Andere oorzaken van een verstoord eetpatroon of een eetstoornis zijn:

  • ^

    Laag zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen

     

  • ^

    Trauma uit het verleden

     

  • ^

    Emotionele instabiliteit

     

  • ^

    Erfelijke belasting met boulimia

     

Verschillende soorten eetstoornissen

Vaak wordt gedacht dat een eetstoornis alleen te maken heeft met te weinig of zelfs niet eten. Naast anorexia nervosa zijn er nog meer stoornissen die te maken hebben met een afwijkend eetpatroon. Zoals boulimia nervosa, binge eating disorder of orthorexia nervosa.

 

  • Anorexia nervosa : Je bent bang om aan te komen en eet weinig tot niets
  • Boulimia nervosa : Terugkerende eetbuien gevolgd door obsessief lijnen
  • Orthorexia nervosa : Gezond en verantwoord eten is een obsessie geworden
  • Binge eating disorder : Korte eetbuien door emoties of spanningen

Wat zijn de symptomen en kenmerken van een eetstoornis?

Een verstoring in het eetpatroon ontwikkel je niet van de één op andere dag. Dit proces gaat heel geleidelijk en heeft diverse kenmerken en symptomen. Zoals een verkeerd en laag zelfbeeld of bang zijn om aan te komen. Ook kan een verstoord eetgedrag samen gaan met psychische klachten. Zoals angstklachten en paniekstoornissen of sociaal afwijkend gedrag.

  • ^

    Je eet het liefst als er geen andere mensen bij zijn

     

  • ^

    Braken na het eten of laxeermiddel gebruiken

     

  • ^

    Obsessief bewegen of overmatig veel sporten

     

  • ^

    Diëten en eetbuien wisselen elkaar af

     

  • ^

    Je bent bang om aan te komen in gewicht

     

  • ^

    Maag- en buikklachten

     

  • ^

    Stressgerelateerde klachten en angstklachten

     

Wat kun je doen om een eetstoornis onder controle te krijgen?

Een eetstoornis beheerst je leven en heeft een negatieve invloed op jouw lichamelijke en mentale gesteldheid. Deze stoornissen zijn zo veelomvattend dat het moeilijk is om zelf grip op de situatie te krijgen. Een eetstoornis verdwijnt niet vanzelf en kan ernstige gevolgen hebben. Niet alleen mentaal, maar zeker ook lichamelijk. Omdat een eetstoornis vaak een psychische oorzaak heeft, is het belangrijk om vroegtijdig professionele hulp in te schakelen. Samen met een psycholoog ga je op zoek naar de onderliggende oorzaak van de stoornis.

 

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel