Overgangsklachten
Overgangsklachten kunnen zowel lichamelijk als psychisch zijn. Kenmerken en symptomen lopen uiteen van opvliegers, overmatig transpireren en een veranderende cyclus, tot aan depressieve gevoelens, angsten of stemmingswisselingen. Klachten in de overgang zijn vervelend en kunnen je flink belemmeren in wie je bent. Welke kenmerken en symptomen horen bij de overgang? Wat is de oorzaak en wat kun je doen aan psychische klachten?
Wat is de overgang en wat is de oorzaak van de klachten?
De overgang komt voor bij vrouwen van rond de 50 jaar. In uitzonderlijke gevallen, of door chemotherapie of erfelijke aanleg, treedt de overgang al in rond het 40e levensjaar. Het is de fase waarin je lichaam langzaam verandert. De menstruatie en de aanmaak van hormonen neemt af. Daardoor ben je niet meer vruchtbaar. Door deze veranderingen in het lichaam, kun je last krijgen van vervelende lichamelijke en psychische overgangsklachten. Dat wordt veroorzaakt doordat de productie van het oestrogeen hormoon afneemt in de overgang. Overgangsklachten worden meestal veroorzaakt door een verstoorde hormoonbalans.
Kenmerken en symptomen die voorkomen in de overgang
Overgangsklachten zijn niet voor elke vrouw hetzelfde. De meest voorkomende kenmerken en symptomen zijn opvliegers en transpireren, vaginale droogte en het verdwijnen van de instructie. Sommige vrouwen ervaren ook stemmingswisselingen, angst of onzekerheid.
Lichamelijke overgangsklachten
-
Menstruatie verandert of blijft uit
-
Opvliegers en nachtelijk zweten
-
Vaginale droogte of minder zin in seks
-
Blaasontsteking en urineverlies
-
Gewichtstoename
-
Pijnlijke spieren en gewrichten
Psychische overgangsklachten
-
Stemmingswisselingen
-
Slaapproblemen
-
Depressiviteit
-
Concentratieproblemen
-
Geheugenverlies
-
Angstgevoelens
Naast deze psychische kenmerken kunnen overgangsklachten ook samengaan met onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen, huilbuien of woede-uitbarstingen. Ook kun je sneller boos worden en heb je mogelijk ook minder geduld dan voor de overgangsperiode.
Tips: zo kun je vervelende overgangsklachten verminderen
Klachten in de overgang zijn vervelend. Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om ze te verminderen. Zoals een gezond eet- en beweegpatroon, voldoende ontspanning en voldoende slaap. Hieronder lees je tips voor het verminderen van overgangsklachten.
-
Gezonde voeding en vitaminen en mineralen
Als je overgangsklachten ervaart is het belangrijk om gezond te eten. In deze fase van je leven heb je behoefte aan vezels, maar zeker ook aan vitaminen en mineralen. Door de afname van hormonen ben je mogelijk gevoeliger voor botontkalking en kom je sneller aan. Daarnaast kan een heftige menstruatie tijdens de overgang bloedarmoede veroorzaken.
-
Voldoende beweging en ontspanning
Bewegen is zeker tijdens de overgang belangrijk. Zo houd je spieren en gewrichten soepel én kun je gewichtstoename door de overgang voorkomen. Beweging betekent ook ontspanning. Als je overgangsklachten ervaart, is het belangrijk om voldoende te ontspannen om stressgerelateerde klachten het hoofd te kunnen bieden. Naast beweging kun je ook kiezen voor ontspanningsoefeningen zoals bijvoorbeeld meditatie of yoga.
-
Slaap voldoende
Tijdens onze slaap kan ons lichaam herstellen. Als je last hebt van overgangsklachten zoals nachtelijk zweten of piekeren, kan deze nachtrust verstoord raken. Zorg voor een goed slaapritme waarbij je elke dag op dezelfde tijd gaat slapen en opstaat. Voldoende slaap van goede kwaliteit zorgt er ook voor dat de hormoonspiegel niet verder uit balans raakt.
Professionele hulp bij psychische klachten tijdens de overgang
Ervaar je psychische klachten in de overgang? Heb je depressieve gedachten, angsten of andere psychische overgangsklachten? Wacht dan niet te lang met het inschakelen van professionele hulp. Een psycholoog kan verschillende therapievormen bieden, zoals cognitieve gedragstherapie bijvoorbeeld. Deze behandelvormen worden helemaal afgestemd op jouw hulpvraag en klachten. Doordat je meer inzicht krijgt in wat er in jouw lichaam gebeurt, kun je makkelijker omgaan met de klachten die je ervaart in de overgang.
Openingstijden
Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten