PTSS

ptss wereld vaag auto straat

Als je PTSS hebt kun je een traumatische gebeurtenis uit het verleden niet of niet op de juiste manier verwerken. Daardoor ontstaan er allerlei lichamelijke en mentale klachten.

De afkorting staat dan ook niet voor niets voor posttraumatische stressstoornis. Wat houdt PTSS precies in en wat zijn de kenmerken? Welke gevolgen heeft deze stressstoornis?

Wat is PTSS?

PTSS kan ontstaan na een heftige gebeurtenis of een trauma dat je geen plekje kan geven. Daardoor krijg je last van allerlei lichamelijke en mentale klachten. Je beleeft het moment bijvoorbeeld elke keer opnieuw. Dit worden ook wel herbelevingen genoemd. Je kunt last krijgen van nachtmerries, slapeloosheid, een depressie of angst- en paniekaanvallen.

Voorbeelden van ingrijpende situaties die trauma’s veroorzaken kunnen heel divers zijn. Hierbij kun je denken aan misbruik tijdens de jeugd of in het verleden. PTSS komt ook veel voor na het verlies van een dierbare, je begeven in een oorlogssituatie, een zwaar verkeersongeval, gijzeling of andere belevenissen die veel impact hebben op een leven.

Kenmerken en symptomen van PTSS

Een posttraumatische stressstoornis kent verschillende symptomen en kenmerken. Zoals herbelevingen en terugkerende herinneringen, maar ook een minderwaardigheidsgevoel, concentratieproblemen of angstklachten. We kunnen de symptomen onderverdelen in 4 fasen. Dit zijn herbeleving, vermijdingsgedrag, spanning en negatieve gedachten.

Daarnaast kun je ook dissociatie ervaren binnen PTSS. In dat geval heb je last van depersonalisatie (je voelt jezelf niet meer als jij) of derealisatie (je denkt dat de wereld om je heen niet echt is). Een posttraumatische stressstoornis heeft ook deze kenmerken:

  • ^

    Terugkerende herinneringen aan het trauma

     

  • ^

    Depressie of somberheid

     

  • ^

    Concentratieproblemen

     

  • ^

    Onrust voelen

     

  • ^

    Angst- en paniekaanvallen

     

  • ^

    Slapeloosheid en oververmoeidheid

     

Wat zijn de gevolgen van een posttraumatische stressstoornis?

PTSS zorgt ervoor dat je jouw leven niet meer kunt leiden zoals jij dat graag wilt. Je taken, werk en leven wordt beïnvloed op een negatieve manier. De gevolgen hebben niet alleen impact op jouw mentale gezondheid, maar ook op jouw lichamelijke welzijn. Lichamelijk kun je klachten ervaren zoals chronische pijnen. Mede omdat je lichaam altijd gespannen is door een verhoogde cortisol en adrenaline productie. Daarnaast ben je altijd moe, lusteloos en gevoeliger voor ontstekingen. Ook het risico op hart- en vaatziekten neemt toe bij PTSS.

Hoe wordt PTSS behandeld?

PTSS kan op verschillende manieren behandeld worden. De behandelvorm wordt door een psycholoog afgestemd op hoe jij jouw stressstoornis ervaart en welke klachten je ondervindt. EMDR is bijvoorbeeld een effectieve behandelvorm bij mensen met een posttraumatische stressstoornis. Deze therapie zorgt ervoor dat de herinnering aan het trauma minder emotioneel beladen wordt. EMDR werkt in op het werkgeheugen in de hersenen.  

Door gebruik te maken van specifieke stimuli in de vorm van licht of geluid, wordt het verwerkingssysteem in de hersenen aangesproken. Het trauma kan beter worden verwerkt. Het is belangrijk om zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken als je klachten ervaart die horen van PTSS. Dit voorkomt dat de stoornis grip krijgt op jouw leven en functioneren

Psycholoog voor PTSS behandeling

Heb je moeite met het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis en ervaar je hierdoor zowel psychische als lichamelijke klachten door PTSS? Zoek dan zo snel mogelijk professionele hulp van een ervaren psycholoog. Deze professionals geven je meer inzicht in jouw posttraumatische stressstoornis, maar bieden ook de juiste behandelvorm of therapie. Dat kan ook in de vorm van EMDR of Eye Movement Desensitization Reprocessing.

 

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel