Retroactieve jaloezie

Retroactieve jaloezieman en vrouw

Retroactieve jaloezie of retroactive jealousy, is een ongezonde jaloezie op de ex-partners van jouw huidige vriend of vriendin. Deze gedachten zijn niet alleen schadelijk voor de relatie, maar ook voor jezelf en jouw partner. Je hebt continu jaloerse en negatieve gedachten over de ex-geliefden van je partner. Jouw gedrag en denkpatroon wordt hierdoor beïnvloed. De emoties die ervaart, richt je op je partner. Zoals woede, hulpeloosheid, frustratie maar ook paranoia. Daardoor ontstaat er onbegrip en loop de relatie schade op.

Wat is retroactieve jaloezie en wat zijn de kenmerken? Hoe wordt deze schadelijke vorm van jaloezie over oude relaties veroorzaakt en belangrijker nog, hoe kun je dit verminderen?

Wat is retroactieve jaloezie?

Retroactieve jaloezie is een ongezonde mening en gedachte over de relatiegeschiedenis van je partner. Deze negatieve en jaloerse gedachten komen steeds weer terug. Jouw denkwijze en handelen wordt hierdoor zelfs beïnvloed. Je voelt ongemakkelijk bij de gedachten aan het liefdesverleden van je partner, maar je bent ook jaloers. Ook kan het voorkomen dat jij jezelf vergelijkt met deze ex-partners en je daar onzeker door voelt.

Kenmerken van retroactieve jaloezie

Deze vorm van jaloezie in relaties kent veel kenmerken. Zoals het herhaaldelijk nadenken over het romantische verleden van je partner, achterdocht en twijfels of het maken van vergelijkingen. Andere kenmerken en symptomen van retroactieve jaloezie kunnen zijn:

 • ^

  Constant terugkerende gedachten

  Je denkt herhaaldelijk aan het liefdesverleden van je huidige partner. Daarbij heb je vooral jaloerse gedachten over de ex-partners.
 • ^

  Twijfel en wantrouwen

  Één van de kenmerken van retroactieve jaloezie is twijfel en wantrouwen. Deze vorm van jaloezie zorgt er namelijk voor dat jij je bezighoudt met ongezond relatie gedrag. Je controleert de telefoon van je partner, van wie hij of zij berichten “liked” op social media en je twijfelt aan de oprechtheid van je partner.

 • ^

  Je maakt vergelijkingen

  Retroactieve jaloezie kan er ook voor zorgen dat je jullie relatie vergelijkt met de relatie van jouw partner uit het verleden. Daarbij kun je je ook richten op de ex-partner zelf. Retroactieve jaloezie kan dus ook leiden tot stalking.

 • ^

  Het verleden romantiseren

  Soms wil een partner niet praten over zijn of haar liefdesverleden. In dat geval kun je de relaties uit het verleden van je partner romantiseren. Dat komt omdat je niet op de hoogte bent van de details. Daardoor creëer je een geïdealiseerde versie van hun relatie. Je bent bang dat jouw partner met de meest perfecte en mooiste mensen is samen geweest. Dit tast het zelfvertrouwen aan.

De oorzaken van retroactieve jaloezie in relaties

 • ^

  Onzekerheid

  Onzekerheid is één van de meest voorkomende oorzaken van retroactieve jaloezie. Dit kan ontstaan omdat je jezelf niet volledig veilig voelt bij jouw partner. Jaloezie door onzekerheid kan ook ontstaan als de partner onbetrouwbaar is.

 • ^

  Gevoelig voor afwijzingen

  Retroactieve jaloezie kan ook als oorzaak hebben dat je gevoelig bent voor afwijzingen of kritiek. Je reageert fel op een compliment of opbouwende kritiek van jouw partner. Ook verlatingsangst kan een oorzaak zijn.

 • ^

  Negatieve ervaringen uit het verleden

  Deze vorm van jaloezie kan ook worden veroorzaakt door jouw liefdeservaringen. Bijvoorbeeld als je ex-partner onbetrouwbaar is geweest. Negatieve ervaringen uit het verleden kunnen dus ook een rol spelen.

Retroactieve jaloezie overwinnen

Gelukkig zijn er manieren waarop je jouw jaloezie kunt overwinnen. Bijvoorbeeld door de jaloerse gedachten die je hebt uiteen te zetten. Zijn ze echt op waarheid berust of is het beter om niet toe te geven aan dit denkpatroon? Daarnaast is het ook belangrijk om aan jouw zelfverzekerdheid te werken. Jij bent immers de reden waarom jouw partner bij jou is, in plaats van bij zijn of haar ex-partner. Ook het verbeteren van de onderlinge communicatie is belangrijk als je retroactieve jaloezie wilt overwinnen. Een psycholoog of coach helpt je hier graag bij. Daardoor kun je makkelijker de eerste stappen zetten naar een gezonde en fijne relatie. 

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel