Rij angst

Rij angst snelweg

Rij angst wordt ook wel amaxofobie genoemd. Je durft bijvoorbeeld geen snelwegen te rijden en vermijdt andere specifieke verkeerssituaties. Zoals tunnels en bruggen of wegen naast kanalen en meren. Daardoor moet je vaak kilometers omrijden of kun je sommige locaties helemaal niet bereiken. Deze angst maakt jouw wereld dus ook een stuk kleiner. 

Wat zijn de symptomen en oorzaken? Hoe kun je angst achter het stuur overwinnen?

Wat is rijangst of amaxofobie?

Als je rijangst hebt, heb je een diepe angst om auto te rijden of voor een specifieke situatie. In sommige gevallen kan het ook gaan om het besturen van een ander voertuig. Als je amaxofobie hebt, rij je helemaal geen auto meer, of zijn de trajecten die je aflegt beperkt. Soms uit angst zich ook als bijrijder. Bijvoorbeeld op de achterbank of in de bijrijdersstoel. 

Angst om te rijden gaat samen met verschillende vervelende kenmerken en symptomen.

Kenmerken en symptomen van rijangst

Rij angst symptomen lijken veel op de kenmerken van een angststoornis of paniekaanval. De symptomen ontstaan zodra je achter het stuur stapt, of in de buurt komt van een situatie waar je bang voor bent. Zoals een lange tunnel, de snelweg of een weg langs het water. 

 • ^

  Benauwdheid en hartkloppingen

 • ^

  Versnelde ademhaling of hyperventileren

 • ^

  Je gaat wazig of dubbel zien

 • ^

  Duizeligheid en misselijkheid

 • ^

  Buikkramp

 • ^

  Trillende benen en tintelingen in je lichaam

 • ^

  Overmatig transpireren en een droge mond

De symptomen van rijangst komen overeen met andere angststoornissen. De kenmerken ervaar je alleen wanneer je in de auto zit, zelf rijdt of denkt aan auto rijden in een specifieke situatie. Zoals buikkramp en misselijkheid, maar ook zweten, duizeligheid en benauwdheid.

Wat is de oorzaak van angst om auto te rijden?

Als je angst hebt voor autorijden of bepaalde verkeerssituaties, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Rijangst kan veroorzaakt zijn doordat je een vervelende gebeurtenis hebt meegemaakt in eenzelfde situatie, onzekerheid over jezelf of een gebrek aan rijervaring. Angst om auto te rijden kan zich ook ontwikkelen bij mensen met een fobie of angststoornis. 

 • ^

  Rijangst door een verkeersongeluk

  Als je overmatige angst ervaart tijdens het besturen van een auto, kan een trauma of verkeersongeval de oorzaak zijn. De herinnering aan dit voorval creëert stress en angst. Dit ga je associëren met autorijden.
 • ^

  Rijangst door gebrek aan ervaring

  Ook mensen die net hun rijbewijs hebben en niet voldoende autorijden zijn gevoelig voor het creëren van angst achter het stuur. Misschien omdat je zelf nog niet in het bezit bent van een auto. Het gebrek aan ervaring maakt je onzeker over je eigen rijkunsten, waardoor angst makkelijk kan ontstaan.

 • ^

  Rijangst door stress of angststoornis

  als je gevoelig bent voor spanningen of een periode van veel stress ervaart, kan dit ook een oorzaak zijn van het ontstaan van rijangst. Bijvoorbeeld omdat je de stress gerelateerde klachten ook achter het stuur ervaart. Heb je last van angststoornissen of paniekaanvallen? Ook dan ben je gevoeliger voor het ontwikkelen van een fobie of extreme angst voor autorijden.

Hoe kun je rijangst overwinnen?

Je kunt jouw rijangst overwinnen. Bijvoorbeeld door een afspraak te maken met een psycholoog voor een op maat gemaakte rij angst therapie. Ook helpt het om de route die je wilt rijden alvast te bestuderen. Zet rustgevende muziek aan in de auto of luister naar mindfulness oefeningen. Overhaast niets en geef jezelf de tijd om de rijangst te overwinnen.

Een psycholoog voorziet je van de juiste inzichten. Een behandelplan wordt helemaal op maat gemaakt. Ook werken jullie samen aan het opbouwen van je zelfvertrouwen. Ook dat is belangrijk als je jouw rijangst wilt overwinnen. Zo maak je jouw wereld groter én mooier.

Openingstijden

Ma. 10.00 – 18.00
Di. 10.00 – 18.00
Wo. 10.00 – 18.00
Do. 10.00 – 18.00
Vr. 10.00 – 18.00
Za. 12.00 – 17.00
Zo. Gesloten

Deel